Днес България почита Свети Георги Победоносец и храбростта на Българската

...
Днес България почита Свети Георги Победоносец и храбростта на Българската
Коментари Харесай

Гергьовден под знака на пандемията: Армията с демонстрации по суша, въздух и вода

Днес България уважава Свети Георги Победоносец и храбростта на Българската войска. Макар и без церемониал за втора поредна година поради COVID-19, въоръжените ни сили демонстрираха с чест и достолепие боеспособността си. Демонстрации по суша, въздух и вода бяха направени в София, Казанлък, Варна, Пловдив и Црънча.

Днешният празник има дълга история, доста смисли и се е чествал на разнообразни дати през годините. Но за втора година Денят на храбростта и празника на Българската войска е под знака на пандемията. Традиционният боен церемониал още веднъж не се състоя, за сметка на впечатляваща проява на авиационна техника в небето над София.
Снимка: Ладислав Цветков
Президентът поздрави всяка от представителните роти. В отсъствието на патриарх Неофит Мелнишкият свещеник Герасим освети бойните флагове и знамената светини.

Държавният глава и формалните лица сервираха венци и се поклониха пред паметника на Незнайния боец.

Междувременно президентската пресслужба популяризира словото на президента за празника.

„ Времето ни е научило, че държавността се крепи на единството на слово, дух и меч, на народ и войска, на човешката взаимност и родствената непосредственост.
Нека всеки офицер, всеки българин, осмисли думите на полковник Борис Дрангов: " За да побеждава, България би трябвало да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изгубване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата “.

Церемонията приключи с проява на качествата на българската военна авиация. От летище " Враждебна " излетя националното знаме.

Вместо от обичайния Ми-17, то беше спуснато от хеликоптер „ Кугър “.

През целия ден Националният военноисторически музей в София беше с вход свободен и специфична стратегия, ориентирана и към дребните гости.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР