Днес, 22 април 2023 г., Агенцията за ядрено регулиране издаде

...
Днес, 22 април 2023 г., Агенцията за ядрено регулиране издаде
Коментари Харесай

Лицензираха новото ядрено гориво за блок 5 на АЕЦ "Козлодуй", произведено от "Уестингхаус"

Днес, 22 април 2023 година, Агенцията за нуклеарно контролиране издаде позволение на АЕЦ " Козлодуй " за поетапен преход към нов вид нуклеарно гориво RWFA за 5 блок, създадено от " Уестингхаус ". Процесът по прекосяване към новия вид гориво ще продължи четири години.
 
Във връзка с реализирания от АЯР настоящ и следващ регулаторен надзор в издаденото позволение се съдържат редица условия свързани с преход към новия вид нуклеарно гориво. Те включват условия, както във връзка с осъществяването на промени в съществуващите указания и документи, определящи дейностите с новото гориво, по този начин и за от време на време даване на спомагателна информация за употребата на горивото и осъществяване на разбори и предприемане на спомагателни ограничения при положение, че възникне нужда.
 
Основната част от процеса по лицензиране на новото нуклеарното гориво е обвързвана с осъществяване на обзор и оценка на техническите документи, приложени към заявката за издаване на позволение, за да се показва сигурността при употреба на новия вид гориво.
 
В прегледа на техническата документи беше зает забележителен човешки запас, както от страна на АЯР, по този начин и от страна на външни български и задгранични организации за техническа поддръжка. По този метод се обезпечава използването на съгласуван метод и най-хубавите европейки практики при лицензиране на нов вид нуклеарно гориво.
 
В хода на процеса по лицензиране беше оценено сходството на показаната информация в над 75 доклада за плана на горивото и изменените експлоатационни документи с използваните условия и стандарти за сигурност. В резултат на осъществения обзор на документите АЯР формулира и изпрати на заявителя въпроси, бележки и претенции за показване на спомагателна информация, нужна с цел да се показва осъществяването на условията за сигурност.
 
В отговор бяха показани за обзор нови редакции на над 40 документа, както и нови доклади, свързани с плана и оценката на сигурността на гориво RWFA. В допълнение бяха извършени редица срещи с АЕЦ " Козлодуй ", проектанта и производителя на горивото за разискване на зародили въпроси в процеса на прегледа. Като част от връзката със заинтригуваните страни беше отговорено и на сложени настоящи въпроси от народни представители, свързани с процеса по лицензиране на новия вид нуклеарно гориво.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР