Длъжностни лица от управляващите талибани в Афганистан приветстваха възобновяването на

...
Длъжностни лица от управляващите талибани в Афганистан приветстваха възобновяването на
Коментари Харесай

FlyDubai възобновява полетите до Афганистан, след като ги спря преди 2 години, когато талибаните превзеха Кабул

Длъжностни лица от ръководещите талибани в Афганистан приветстваха възобновяването на полетите на FlyDubai до интернационалното летище в Кабул

От РАХИМ ФАЙЕЗ Асошиейтед прес, 15 ноември 2023 година, 8:53 ч.

ИСЛАМАБАД -- Официални лица от ръководещите талибани в Афганистан приветстваха в сряда възобновяването на полетите на FlyDubai до интернационалното летище в Кабул две години след прекъсването им услуга след рухването на подкрепяното от Запада държавно управление.

Всички интернационалните самолетни компании стопираха полетите до Афганистан, откакто талибаните завзеха властта в Афганистан в средата на август 2021 година като Съединени американски щати и Силите на НАТО напуснаха след две десетилетия война.

Полет на FlyDubai, основан в Обединените арабски емирства, кацна в Кабул в сряда. FlyDubai, дъщерният транспортьор на самолетната компания за дълги дистанции Emirates, в този момент ще прави два полета дневно до Кабул.

Офисът на вицепремиера на талибаните, Абдул Гани Барадар, в изказване от сряда разказа възобновяването на полетите като „ индикация за възобновяване на въздушното пространство на Афганистан до несъмнено и стандартно положение, което разрешава разнообразни типове полети. Въпреки това, съвсем всички западни превозвачи заобикалят да летят в афганистанското въздушно пространство.

„ Това демонстрира, че всички летища в Афганистан към този момент са оборудвани да дават нужните уреди и да се придържат към общоприетите услуги ”, се споделя в изказването.

FlyDubai, когато беше помолен за коментар, се базира на изказване от октомври, в което се афишира, че полетите ще бъдат обновени. Не се разискват никакви опасения за сигурността свързани с активност в страната.

През май предходната година талибаните подписаха договорка, позволяваща на компания от Емирството да ръководи три летища в Афганистан. Съгласно съглашението, Базираната в Абу Даби компания GAAC Solutions ще ръководи летищата в Херат, Кабул и Кандахар.

Две афганистански самолетни компании, Kam Air и Ariana Afghan Airlines, оперират от Кабул до дестинации като Дубай, Москва, Исламабад и Истанбул.

Възобновяването на полетите пристигна, откакто публицисти от Асошиейтед прес в понеделник видяха талибанския делегат на Афганистан в ОАЕ, Бадрудин Хакани, минете през Airbus A380, разглеждайки седалките в бизнес класата му на авиошоуто в Дубай. Наскоро той беше назначен на поста в Абу Даби, столицата на ОАЕ.

Емирствата, които от дълго време са съгласни със Съединени американски щати, са били домакини на афганистански дипломатически постове в продължение на години както при талибаните, по този начин и при бившето им държавно управление, подкрепяно от Запада. Бившият президент на Афганистан, Ашраф Гани, беше забелязан в страната незабавно откакто избяга от настъплението на талибаните през 2021 година

___

Авторът на Associated Press Джон Гамбрел в Дубай, Обединени арабски емирства, способства за този отчет.

Водещи истории

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР