Джоузеф Боакай стана новият лидер на Либерия, след като неговият

...
Джоузеф Боакай стана новият лидер на Либерия, след като неговият
Коментари Харесай

Джордж Уеа от Либерия отстъпва на Джоузеф Боакай в президентските избори

Джоузеф Боакай стана новият водач на Либерия, откакто неговият противник и настоящ президент Джордж Уеа позволи тесни избори, с цел да означи спокойно предаване на властта в район, който в последно време стана очевидец на доста военни преврати.

Избирателната комисия на страната сподели в петък, че 78-годишният Боакай, някогашен вицепрезидент, е съумял да обезпечи минимална победа с 50,9 % от гласовете против 49,1 % за Уеа, като съвсем всички гласове са преброени. < /p>

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла Изборите завършват в мощно оспорвания балотаж за президент на Либерия Либерийският Уеа и противникът му Боакай се срещат още веднъж на балотажа за президентски избори Либерия гласоподава, до момента в който президентът Джордж Уеа чака втори мандат Какво да знаем за президентските избори в Либерия завършек на списъка

„ Либерийският народ се изрече и ние чухме гласа му “, сподели Уеа в послание към нацията.

„ Призовавам ви да последвате моя образец и да приемете резултата от изборите “, сподели той, добавяйки, че „ нашето време ще пристигна още веднъж “ през 2029 година, когато изтече шестгодишният мандат на Боакай на поста.

Резултатите означават забележителна смяна спрямо 2017 година, когато някогашната интернационална футболна звезда Уеа съумя да победи комфортно Боакай, като завоюва 62 % от гласовете.

Той беше яхнал вълна от социална вяра към президентството, обещавайки да се бори с бедността, да развие болната инфраструктура на страната и да потисне несправедливостта и корупцията.

Но гласоподавателите се разочароваха с времето и 57-годишният Уеа беше упрекнат, че не е извършил предизборните си обещания за възстановяване на изискванията в западноафриканската нация.

Независимо от резултатите от гласуването в петък, фактът, че президентът призна даже преди окончателното публично броене да бъде оповестено, е значим, защото в района бяха осъществени осем военни преврата през последните три години, което поражда опасения за рухването на демократичния развой.

Габон, в Централна Африка, по-рано тази година стана последната нация в района, претърпяла прелом, защото военните водачи взеха властта след президентските избори.

Когато изборите не са изпреварени от военните командири в района, те нормално се оспорват в съда, с голям брой обвинявания в машинация.

Но последователите на Боакай излязоха по улиците в столицата Монровия, откакто той беше разгласен за победител, с цел да честват. Боакай сподели пред организация Ройтерс след оповестяването на резултатите, че „ следва ни работа и съм разчувствуван, че жителите ни дадоха утвърждение “.

„ На първо място желаеме да имаме обръщение за мир и помиряване “, сподели той.

Победата на Боакай идва, до момента в който Либерия се пробва да се възвърне от две цивилен войни сред 1989 и 2003 година, които убиха минимум 250 000 души, и зараза от ебола в средата на 2010 година, която умъртви хиляди.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР