Джордж Бърнард Шоу се ражда на 26 юли в Дъблин,

...
Джордж Бърнард Шоу се ражда на 26 юли в Дъблин,
Коментари Харесай

В живота има две трагедии...: неуморимият творец Джордж Бърнард Шоу

Джордж Бърнард Шоу се ражда на 26 юли в Дъблин, Ирландия, през 1856 година  и умира на 2 ноември 1950 година Той прави първите си писателски изяви в няколко издания, където води музикална и театрална графа.

След като печели благосклонностите на читателите като публицист, който самоуверено и изобретателно показва своите отзиви , Шоу продължава с драматургия. Първата му пиеса е „ Къщата на вдовеца “ – първо заглавие от поредицата „ Неприятни песни “, последвана от идващия му цикъл „ Приятни песни. “

С тях и още творби като „ Цезар и Клеопатра “ той се трансформира във втория по известност драматург в британския спектакъл след Шекспир . Сред оценките му са Нобелова премия за литература и „ Оскар “ за своя сюжет за „ Пигмалион “ . Така се трансформира в единствения човек, притежател и на двете влиятелни награди. Писателят обаче е измежду дребното хора, които отхвърля да бъде отдаден в рицарство, макар предоставената чест.

Авторът декларира, че учебното заведение не го е научило на нищо – вместо това той се самообразова с помощта на Библията, книгите на Шекспир, Дикенс и оперите, в които взима присъединяване майка му. Преди да реализира триумф, той посещава Британския музей в продължение на 5 години, с цел да чете и написа романи .

Писателят обаче не съумява да откри издатели за своите новели . Той отхвърля да написа по поръчка произведения, които не съответстват с неговия усет, поради което се постанова да живее с майка си и бъде изискан от татко си. Това го кара да напише думите „ неналичието на пари е коренът на всяко зло “ .

 Джордж Бърнард Шоу Getty

Животът му е изпълнен с пътешествия и срещи със значими персони, само че завършва поради случай . През 1950 година, когато е на 94-годишна възраст, рухването на Шоу от стълба в опит да подкастри дърво се оказва съдбовно.

Джордж Бърнард Шоу остава запомнен с острия си език и рецензия към викторианското общество, само че и неотклонен бранител на женските права. Той е измежду създателите на Фабианската общественост, които считат, че обществото може да се промени към обществена правдивост.
 Гениалните мисли за живота на Джордж Бърнард Шоу  Гениалните мисли за живота на Джордж Бърнард Шоу  Гениалните мисли за живота на Джордж Бърнард Шоу  Гениалните мисли за живота на Джордж Бърнард Шоу
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР