Джо Байдън все още не е разкрил отношението си към

...
Джо Байдън все още не е разкрил отношението си към
Коментари Харесай

Трудният валс на Джо Байдън и Силициевата долина


Джо Байдън към момента не е разкрил отношението си към регулациите на Big Tech
(снимка: CC0 Public Domain)

Загадъчен и неразбираем, за Силициевата котловина Джо Байдън е нещо като празен бял лист. А това значи, че появяването му на сцената е нова опция. Как ще бъде оползотворена тази опция ще е от голяма важност за Силициевата котловина, само че също и за огромна част от света отвън Съединени американски щати, защото някои от преобладаващите софтуерни корпорации са точно американски.

И реформаторите на Big Tech, и съдружниците на Big Tech се готвят за енергична битка през идващите месеци. Тяхната съществена задача в този момент са хората, виновни за софтуерния свят, които ще работят в администрацията на Байдън. Решенията кои особи какви позиции ще заемат ще разкрият по какъв начин новоизбраният президент ще контролира софтуерната промишленост и нейните титани. Въпросът е изключително значим за щатската стопанска система, а на него Байдън усърдно избягваше да отговори по време на акцията си.

Тази неизясненост прави преходния интервал още по-голям, споделят дузина хора, свързани с екипа на Байдън. Реформаторите желаят да са сигурни, че ще имат думата. Силите, които работят в интерес на статуквото в промишлеността, желаят да се уверят, че администрацията на Байдън няма да изпадне в цялостен плен на „ онлайн левицата ”, въпреки да знаят, че нищо няма да е като в златните времена на Барак Обама.

По това време беше блестяща част от иновационната стопанска система на Америка. Откакто Обама напусна овалния кабинет, софтуерната промишленост загуби благоразположението на управляващите. Появи се даже придвижване на „ анти-технологията ”, което стигна до апели за разтрошаване на огромните софтуерни мега-корпорации като Amazon, Apple, Фейсбук и Гугъл.

Критиците се тормозят, че тези компании и техните водачи са придобили прекомерно огромен надзор върху живота на хората, изключително що се касае до неприкосновеността на персоналния живот, стопанската система и политиката. Сега новият президент ще би трябвало да отговори на тези значими въпроси – ще даде ли ход на сходно разтрошаване, ще разпали ли напрежението или ще ги охлади, на чия страна ще застане – на промишлеността или на реформаторите ѝ?

Следващите няколко месеца ще тестват въздействието и силата на двете страни. Технологичният свят бе измежду най-големите донори на Байдън. Но новият щатски президент не може да си разреши да не е сензитивен и към извънредно лявото, чиито изказвания за не са по никакъв начин безпочвени.

„ Намира се в сложна политическа обстановка ”, сподели Роб Аткинсън, началник на мозъчния концерн на Фондация „ Информационни технологии и нововъведения ”, цитиран  в обява по тематиката на. Аткинсън помагаше на техническия съвещателен комитет на Байдън по време на акцията.

Напрежението към този момент се повишава. Според източници, близки до огромните ИТ имена, „ хората, свързани с акцията на Байдън, усещат интереса на някои водачи да се причислят към администрацията, а някои ветерани от Силициевата котловина търсят пътя във вътрешността ”. И лобисти, и деятели изследват кои имена могат да бъдат натикани на какви позиции.

Фирми, които са дарявали за акцията на Байдън, в този момент „ са затрупани с молби да предадат дадени автобиографии към неговия вътрешен кръг ”. А екипът на Байдън предизвиква специалистите, които са били част от техническия съвещателен комитет по време на акцията, в този момент да аплайват за позиции в администрацията.

Едно от противоречивите имена, които разпалват огъня в промишлеността, е, някогашният основен изпълнителен шеф на Гугъл, който е гръмък бранител на софтуерните колоси. За него „ се приказва, че ще поведе нова „ хай-тек спец-сила ” в Белия дом.

Преди броени дни няколко прогресивни обединявания написаха писмо до Байдън с гледище Шмид да не бъде назначаван отпред на въпросната спец-служба. Писмото предизвестява, че това би било проводник на въздействието освен на „ един съответен милиардер от софтуерната промишленост, само че и на въздействието на софтуерната промишленост върху политиката в по-широк проект ”.

Източници от Силициевата котловина, близки до екипа на Байдън, споделят, че не са им известни проекти за каквато и да е специфична роля за Шмид. Други сочат, че даже той самият да не стъпи на каквато и да е публична позиция, може да добие „ забележителен достъп до Белия дом ” посредством съидейници, с които са дружно във филантропската фондация на Шмид, одобрена с благословията на Обама.

Както Шмид, по този начин и екипът на Байдън не разясняват въпроса. Но дебатът за Шмид е единствено една от няколкото борби за основни управителни позиции, които евентуално ще се разиграят през първата година на власт на новата администрация. Други основни позиции, на които софтуерните гласове сигурно ще се опитат да повлияят, включват ръководителите на Федералната комерсиална комисия и Федералната комисия по връзките, както и управлението на антитръстовия отдел на Министерството на правораздаването – всички функции, които имат директно въздействие върху активността на Big Tech.
още по тематиката
Естествено, към момента е прекомерно рано за каквито и да е съответни догатки. Но някои имена стартират да се загатват по отношение на идните назначения.

Лорън Пауъл Джобс, брачна половинка на починалия Стив Джобс, провокира спекулации, че може да се заинтересува от държавна роля с изказване за очакванията си за новата администрация, съгласно локални медии., някогашен изпълнителен шеф на HP и до неотдавна CEO на Quibi, притегли погледите като евентуален търговски секретар. Бившият претендент за президент и софтуерен фанатик Андрю Янг също притегли вниманието и не крие, че има интерес да служи като основен софтуерен шеф на страната – позиция, която някои последователи на Силициевата котловина се надяват да да бъде на равнище кабинет.

Това, което хвърля сянка върху всички гадания, е че Байдън и неговите помощници не желаят и не престават да не желаят да се демонстрират като доста близки с високопоставени персони от софтуерния свят. Байдън значително кара Силициевата котловина да гадае къде тъкмо попада той що се касае до софтуерната политика.

С течение на времето той и неговите помощници разкриха презрението си към Фейсбук и, за който Байдън сподели, че е „ същински проблем ”. Но нито дума не бе казана за другите софтуерни колоси. Байдън даде обещание да анулира раздел 230 от Закона за непорочност в връзките – норма, която пази обществените медии от правосъдни каузи, само че има прекомерно малко детайлности за този проект. Посланията му звучат като тревога по отношение на корпоративните консолидации, само че в последна сметка в тях липсва детайл на апел за.

Накратко, идващите седмици и месеци ще са забавни и показателни за това накъде ще задуха вятърът в щатската софтуерна промишленост. А неговата посока няма по какъв начин да не се отрази на останалата част от софтуерния свят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР