Джаз фестивалът е програмиран и той ще се случи, това

...
Джаз фестивалът е програмиран и той ще се случи, това
Коментари Харесай

Ах, този варненски джаз: общината обещава, че фестивал ще има

" Джаз фестивалът е програмиран и той ще се случи ", това сподели Десислава Георгиева, шеф отдел " Фестивали и планове " към Община Варна по време на конференцията. Коментарът беше изработен след въпрос за опасенията на варненци, че събитието с 31-годишна история зад тила си няма да се състои тази година поради липса на средства.Събитията от културния календар на Варна се финансират по линия на общинския Фонд " Култура " на конкурсен принцип. Тази година от поисканите от уредниците 35 хиляди лева са отпуснати 23 хиляди, които мъчно ще покрият и половината от разноските. В тази връзка на 17 май Благомир Коцев ( " Продължаваме промяната " ) стартира дарителска акция за да бъдат набрани най-малко 60 хиляди лева Международният джаз фестивал е плануван за датите 28.07-30.07.2023 година

" Джаз фестивалът е програмиран и той ще се случи ", това сподели Десислава Георгиева, шеф отдел " Фестивали и планове " към Община Варна по време на конференцията. Коментарът беше изработен след въпрос за опасенията на варненци, че събитието с 31-годишна история зад тила си няма да се състои тази година поради липса на средства.

Събитията от културния календар на Варна се финансират по линия на общинския Фонд " Култура " на конкурсен принцип. Тази година от поисканите от уредниците 35 хиляди лева са отпуснати 23 хиляди, които мъчно ще покрият и половината от разноските. В тази връзка на 17 май Благомир Коцев ( " Продължаваме промяната " ) стартира дарителска акция за да бъдат набрани най-малко 60 хиляди лева Международният джаз фестивал е плануван за датите 28.07-30.07.2023 година

Десислава Георгиева напомни, че поради досегашната липса на парламент и държавен бюджет, нито една община в България няма бюджет, в това число и Варна. Въпреки това локалната власт се стреми през последните години да поддържа равнищата на средствата за културни действия, които са най-високите след Столична община. За последните 10 години Фонд " Култура " е отпуснал финансиране в размер на 13 млн. лева " Тези средства са за съфинансиране ", уточни тя.
Общността и бизнесът на помощ
" Общината не е длъжна да финансира на 100% никой от плановете, това е съфинансиране, по този начин работи безусловно всеки фонд - български или европейски. Ние, културните оператори, би трябвало да сме гъвкави, да търсим метода към публиката си, да търсим къде да организираме събитията си и да се приспособяваме ", разяснява тематиката Биляна Раева, зам.-председател на УС на съдружие " Таляна ", което е в основата на провелия се неотдавна варненски фестивал за модерно изкуство " Буна ".
Реклама
Ралица Герасимова, ръководител на сдружението, акцентира, че " джаз фестивалът е луксозен, поддържаме го изцяло и на 100% ". " Присъединяваме се към апела да се избави, общността да оказва помощ, да се подаряват персонални средства, да се притегли бизнесът. Аз персонално ще си купя билети. Това е една сериозна институция, имам вяра, че ще откри своята поддръжка ", сподели тя и добави, че е хубаво и уредниците да са дейни. " завърши преди една седмица. Ние още другата седмица ще обявим втора " Буна ", с цел да можем да стартираме набирането на средства още от идващия месец ", уточни Герасимова.

Въпреки усложненията с общинския бюджет, тази година община Варна е решила да финансира нов хип-хоп фестивал - " Варна джулай ", ориентиран към по-младата аудитория. В рамките на събитието в града ще гостува американският рапър Lil Pump, чийто хонорар е коствал на общината над 130 хиляди лева На въпрос от публиката това ли са верните решения за развиването на културния живот във Варна, Десислава Георгиева отговори, че да се разсъждава за едно събитие за сметка на друго по линия на парите, не е верният метод.

" Колкото до рап изпълнителя, за който става дума, мисля че правенето на градски фестивал с интернационално присъединяване на международни актьори е нещо, което Варна заслужава. Очаквам тази самодейност с неспокойствие, с цел да видя по какъв метод тя ще се отрази на самочувствието на младежите, които мисля, че чакат това нещо да се случи ", сподели още тя.
" Буна " и съживяването на изоставени градски пространства
Като за първа година " Буна " доближи до доста огромен брой хора, направи равносметка Ралица Герасимова. " Фестивалът сплотява актуалната образна сцена, която до момента нямаше внушителен фестивал и къде е най-подходящото място, в случай че не във Варна - фестивалният град на България ", сподели още тя.
Реклама
" Буна " е рожба на " Таляна " (инициатива от преди няколко години за обживяване на остарелия варненски квартал по сходство на пловдивския " Капана " ) и огромна част от събитията бяха разположени там. " Използвахме доста изоставени остарели дюкяни и пространства, изчистихме ги и направихме поп ъп изложения. Витрините към момента светят ", уточни Герасимова.

Фестивалът беше подсилен от " Промени картинката " - самодейност на " Филип Морис България " за изчистване на България от цигарени фасове. " Както буните разрушават вълните, по този начин и ние се опитваме да разбием стереотипното и безконтролно държание на потребителите да изхвърлят цигарени фасове - посредством осведомителни акции и начинания. Подкрепяме " Буна " и няколко други арт фестивали, тъй като считаме, че те притеглят прогресивни хора, тези посланици, които могат да наложат наклонността за едно по-отговорно държание ", разяснява Диляна Якова от " Филип Морис България ".
Варненските " Градолюбители " в очакване на хубаво време Дъждовете и неприятното време не разрешават организирането на събития навън и по тази причина втора премия в състезанието на " Капитал " и посолството на Англия - " Градолюбители ", към момента не е оползотворена. Това сподели по време на панела за градски начинания арх. Венцислава Недялкова, част от. " Наградата е за градски мобилен модул. Идеята е, че ние постоянно вършим събития, постоянно навън, а последните месеци много валя. Смятаме през юли да стартираме много по-усилено с тях ", сподели арх. Недялкова. Засега организацията е закупила далекомер, с който се мери скоростта на колите, защото част от събитията им са свързани с пешеходна досегаемост и пътна сигурност. Друга част са употребявани за наем на пространства - неутрална територия, където да се организират срещи сред разнообразни заинтригувани страниАрх. Недялкова описа, че неотдавна е завършил планът Reconnect the city за оцветяване на пространствата към площад Севастопол - обичано място за срещи в града преди 15 години. Той се извършва в партньорство с общината и беше подсилен финансово от. " Включиха се повече от 500 човека; това е нашата концепция - да сме мост сред институциите, локалните бизнеси, обществото, просветителната система и то такива леки и красиви неща, не нещо ултра съществено, което да откаже хората да вземат участие. Технологии в интерес на по-чиста градска среда " Виваком " от години е сътрудник на локалните управляващи за цялостни решения и цифровизация. Една област, в която цифровата промяна е допустима, е сметосъбирането ", разяснява по време на панела Пламена Иванова, районен управител " Корпоративни продажби " в телекома. " Темата е доста настояща в общините, защото от една страна изисква доста разноски, въпреки това жителите са все по-критични. В в района ", уточни тя.Тя изясни какво съставлява умното сметосъбиране - употребяват се специфични контейнери, оборудвани с разнообразни датчици и сензори, които дават информация за това какъв брой е цялостен контейнера, точната му локация, по кое време е изхвърлян и други " Информацията от тези сензори доближава до софтуерна платформа, която е налична в действително време. " Това дава от една страна надзор на общините върху сметосъбиращите компании и понижава разноските им, въпреки това сметоизвозващите компании могат да си вършат реалистични графици; жителите ще имат опция да заплащат такса за действително генерирано количество боклуци. Когато всеки един заплаща действителна такса, това ще ни направи доста по-отговорни като общество ", уточни Иванова.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР