Джакарта нарежда на държавните служители да работят от вкъщи, за да се борят с нарастващото замърсяване

...
Някои държавни служители в столицата на Индонезия започнаха работа от
Коментари Харесай

Някои държавни служители в столицата на Индонезия започнаха работа от вкъщи в понеделник съгласно мерки, насочени към намаляване на задръстванията, за да облекчат ужасяващото замърсяване на въздуха, което е обхванало града и е обвинявано за упоритата кашлица на президента Джоко Видодо.

Качеството на въздуха в Джакарта, мегаград с 10,5 милиона жители, се влоши до опасни нива през последните седмици, като на 9 август швейцарската технологична компания IQAir го класира като най-замърсения град в света.

Уидодо призова за спешна намеса на правителството, председателствайки спешна среща на кабинета с министри на 14 август, за да обсъди влошаващото се замърсяване на въздуха и апелира към работниците в столицата да облекчат задръстванията, като работят от вкъщи.

„Качеството на въздуха в района на Голяма Джакарта е много, много лошо“, каза Видодо. „Удълженият сух сезон, обхващащ последните три месеца, увеличи нивата на замърсители... Ако сметнем за необходимо, ние ще се застъпим за хибридна система за работа в офисите, комбинация от работа на място и работа от разстояние.“

Половината държавна служба ще работи от вкъщи от понеделник, съгласно заповед, издадена от временния губернатор на Джакарта Херу Буди Хартоно, и постепенно ще се увеличи до 75% от работната сила от септември до 21 октомври.

Политиката ще се прилага за правителствени служби, но не и за болници, противопожарни и спасителни служби или обществен транспорт, каза говорителят на правителството на провинция Джакарта Сигит Виятмоко.

„Споредбите за работа от вкъщи няма да нарушат обществените услуги“, каза Wijatmoko в коментари, предадени от филиала на CNN, CNN Indonesia. „Работата ще продължи.“

Изглед от въздуха показва силуета на Джакарта с лоши нива на качество на въздуха на 11 август 2023 г. Въздушен изглед показва силуета на Джакарта с лошо качество на въздуха на 11 август 2023 г. Bay Ismoyo/AFP/Getty Images

Училищата, разположени в близост до ключови места за срещи на върха на АСЕАН, също ще наложат дистанционно обучение за учениците от септември, добави Виятмоко.

Индонезийските официални лица изпитват натиск преди 43-тата среща на върха на АСЕАН, която ще се проведе в Конгресния център на Джакарта в началото на септември. АСЕАН ерегионален блок, който обединява 10 страни от Югоизточна Азия, много от които отдавна страдат от високи нива на замърсяване в техните големи градове.

Министрите в страната от Югоизточна Азия потвърдиха тази седмица, че президентът Видодо се е борил с кашлица от седмици и предположиха, че това може да е свързано с влошаващото се замърсяване на въздуха в Джакарта.

Замърсяването на въздуха отдавна измъчва района на Голяма Джакарта, като фабриките, въглищните електроцентрали и задръстванията допринасят за смога, според експерти.

Говорейки пред репортери след извънредното заседание на кабинета миналата седмица, министърът на туризма Сандиага Уно каза, че правителството разглежда „конкретни стъпки“ за подобряване на качеството на въздуха в Джакарта в дългосрочен план.

„Ако разгледаме успеха на Пекин, аз съм много уверен, че със сътрудничеството на местните правителства и бизнеса можем също да подобрим качеството на въздуха в Джакарта“, каза по-рано министърът на туризма Сандиага Уно, имайки предвид успеха на китайското правителство в подобряването на качеството на въздуха в неговата столица.

Експерти казаха по-рано пред CNN, че разходите за здравето от замърсяването на въздуха в Индонезия не могат да бъдат подценявани.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР