Джакарта е най-замърсеният град в света. Обвинете сухия сезон и превозните средства за сивото небе

...
Индонезийските власти обвиняват сухия сезон и моторизираните превозни средства като
Коментари Харесай

Индонезийските власти обвиняват сухия сезон и моторизираните превозни средства като основните причини за замърсяването на въздуха в Джакарта, след швейцарски технологична компания за качество на въздуха определи града като най-замърсения в света

От EDNA TARIGAN Associated Press, 11 август 2023 г., 8:04 ч. Транспорт, в сравнение с 31% от индустрията.

Улиците на Джакарта са задръстени от неефективни и замърсяващи превозни средства, особено мотоциклети. Стандартите за поддръжка са лоши и рядко се прилагат. Липсата на обществен транспорт означава, че повечето хора са зависими от частни превозни средства, които могат да бъдат блокирани в трафика с часове.

Град Джакарта е дом на повече над 11 милиона души, с общо 30 милиона в по-голямата метрополия. Замърсяването на въздуха се превърна в чувствителен проблем, като милиони пътуват до града ежедневно от сателитни общности.

През 2021 г. индонезийски съд постанови, че президентът Джоко Видодо и шестима други висши служители са пренебрегнали правата на гражданите на чист въздух и им нареди да подобрят лошото качество на въздуха в столицата.

Случаите на респираторни заболявания, за които се смята, че са свързани със замърсяването на въздуха, нарастват. Здравната служба в Джакарта също призна, че има увеличение на здравословните проблеми, причинени от замърсяването на въздуха през 2023 г., в сравнение с 2022 г.

„Увеличава се в сравнение с 2022 г. И това е почти същото състояние, което открихме през 2019 г. и 2018 г., преди пандемията от COVID-19“, каза Дуи Октавия, ръководител на отдела за превенция и контрол на заболяванията в Здравната агенция на Джакарта.

За да предотвратим по-нататъшни увеличения, „трябва активно да използваме обществен транспорт и велосипеди", каза Октавия.

В понеделник президентът Видодо призна, че въздухът замърсяването в Джакарта е проблем от години. Преместването на столицата от Джакарта в Нусантара, на остров Борнео, е едно от решенията, каза Видодо.

Първо предложен през 2019 г., планът на Widodo за преместване на столицата ще включва изграждане на правителствени сгради и жилища от нулата около морското пристанище Баликпапан, на около 2000 километра североизточно от Джакарта.

“ Едно решение е да се намали тежестта върху Джакарта, така че част от нея по-късно да бъде преместена в Нусантара. А масовият транспорт е задължителен“, каза Видодо.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР