Директорът на центъра за изследване и приложение на земетресенията към

...
Директорът на центъра за изследване и приложение на земетресенията към
Коментари Харесай

Невиждан апокалипсис удря Измир, ако се случи това

Директорът на центъра за проучване и приложение на земетресенията към университета " 9 септември " (DAUM) в Измир, доцент доктор Йокмен Сюмер разгласи, че са започнали огромно научно изследване за заплаха от цунами в залива на Измир при предстоящото вероятно мощно земетресение в региона.

Той напомни, че последното мощно земетресение, станало на 30 октомври 2020 година, провокира цунами в окръг Сагъджък на окръг Сеферихисар, което провокира редица материални вреди в региона, написа Марица.

Сюмер декларира, че в момента има лимитирани изследвания за разломите в моретата в близост и че не е известно какви ще бъдат резултатите при оживление на разломите в Измирския залив върху вътрешния и външния залив, в случай че се счупят при ново земетресение. 

" Нашата цел е да изчислим по-добре магнитудите и количествата на земетресенията, които могат да зародят от разломите в залива. След като начертаем зоната, където западната част на Измирския разлом навлиза в морето и разломите Узунада и Фоча през идващите 2,5-3 месеца, ще изчислим какъв брой висока вълна може да има евентуално цунами, предизвикано от импулса, който може да се образува след скъсване на някой от разломите в региона. "

" Параметри като въздействието на тази вълна върху крайбрежията, ъгълът на рухване, ширината и дълбочината на зоните на залива ще бъдат значими с цел да бъдат построени избавителни и превантивни проекти в залива, в който живеят няколко милиона жители. Създаването на карти за наводнения от цунами също ще разреши понижаване на рисковете.

Във връзка с резултатите ще създадем и проект за евакуация и предварителна защита против цунами, за да може да се отбрани пренаселения град Измир след вероятно мощно земетресение. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР