Директен износ на оръжие за Украйна е нямало. Нашите партньори

...
Директен износ на оръжие за Украйна е нямало. Нашите партньори
Коментари Харесай

Кирил Петков за разкритията в „Ди Велт“: Директен износ за У...

Директен експорт на оръжие за Украйна е нямало. Нашите сътрудници от Румъния, Съединени американски щати и Англия са купували оръжие от българската промишленост, част от това оръжие е отишло в Украйна. Радваме се, че в публикацията на " Ди велт " написа, че България е имала основополагаща роля и е от вярната страна на историята.

Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме  промяната " Кирил Петков на брифинг в Народното събрание, написа dariknews.bg.



Асен Василев посочи, че е спазено предходното решение на Народно събрание за военнотехническата помощ до буквата - няма пряк експорт от България за Украйна, само че България е направила всичко допустимо да помогне на Украйна да завоюва тази война.

" България е изнасяла през частни компании дизел към Украйна. Това също е било от значимо значение за украинската войска. Няма държавна стратегия за това. Това са частни контрагенти към частни контрагенти. За пръв път България не се цитира по неприятен метод. Най-големият вестник в Германия дефинира, че България е избавила Украйна в първите месеци на войната ", посочи още Петков.

Изявленията на Петков идват в отговор на обява на немския вестник " Ди велт ", озаглавена " Как най-бедната страна в Европейски Съюз скрито избави Украйна с оръжие и гориво ". В нея се изяснява, че макар сложната вътрешнополитическа конюнктура страната, държавното управление на Петков съумява посредством медиатори и частни компании да изнася косвено оръжие и гориво за Украйна. 

Според изданията София е осигурявала 30% от боеприпасите и 40% от горивото, належащо на украинската войска в ранния стадий на войната.

" Ди Велт " и " Политико " се базират на изявленията с Кирил Петков и Асен Василев, които тогава са министър председател и вицепремиер. Думите им са доказани от украинския външен министър Дмитро Кулеба, съгласно който " Петков е избрал да застане на вярната страна на историята ". Той акцентира, че не става въпрос за даване на военна помощ от страна на българското държавно управление непосредствено на Украйна,  а за „ даване на опция на украински компании и компании от страни от НАТО да закупят нужното от български снабдители ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР