Димитър ИвановДнес, 21 април Св. Синод на БПЦ се събира

...
Димитър ИвановДнес, 21 април Св. Синод на БПЦ се събира
Коментари Харесай

Герасим и Исак - новите фаворити на Митрофанова и руското посолство за Сливенски владика

Димитър Иванов

Днес, 21 април Св. Синод на БПЦ се събира във връзка 40 дни от гибелта на патриарх Неофит. Очаква се дядовците на 22 април да проведат и съвещание, на което да изготвят и разгласят азбучник всред лица с епископски чин, които могат да бъдат избирани за епископ на Сливен. Първият тур за правоприемник на починалия Йоаникий приключи с неуспех и скандал. Тогава като достоизбираеми бяха включени имената на 10 духовника, а в този момент се чака описът да бъде много по-редуциран, разясняват източници от патриаршията. Всеки предстоящ претендент за сливенски епископ би трябвало да получи най-малко по 8 митрополитски гласа от членовете на Св. Синод. На 19 май пък би трябвало да се организира и изборът за Сливенски епископ по остарялата църковна разпоредба.

На проваления първи тур Йеротей, който беше викарий на починалия сливенски епископ Йоаникий, събра най-вече гласове, като за никой в епархията и в Синода не беше загадка, че тогава зад кандидатурата му стоеше самата Елеонора Митрофанова. Паралелно с това имаше и голяма организация измежду миряни, духовници и предприемачи той да наследи Йоаникий. Преди два месеца в негово лице ползите сред Църква и бизнес щяха да останат ненарушени, тъй като и до в този момент той контролираше главно тези процеси.

Йеротей е основан като свещеник от починалия Йоаникий, който го направи собствен викарий. Кръгозор – никакъв. Светоусещане - неразбираемо. Мечтател е, а и пропагандира за Панправославна страна, която да има за собствен водач, естествено по неговите разбирания, другаря Путин. Така го разказват духовници от региона. Основната му хиперактивност е в Интернет – първо във Facebook като изявен представител на Великата концепция за Рус Святая, която би трябвало да владее пропадналия грешен свят, и второ - като геймър във военни дейности, които му основават илюзорния свят на Z-Вагнерец. Особено имайки поради, че при свещенодействие загатва в молитвите си килъра Кирил Гундяев, все едно сме в диоцеза на РПЦ. Докато беше жив Йоаникий беше забранил да не бъдат причистявани украници в неговата епархия, в случай че не са към Московската патриаршия на Кирил. Митрополията гневно се съпротивляваше и против признаването от БПЦ на Новата Украинска черква с предстоятел Епифаний. Йеротей съблюдава тази политика, завещана му от починалия епископ и в този момент, макар че през последните месеци е замаскирал проруските си зависимости.

Само преди три дни Сдружение „ Православен вик “ популяризира до медиите послание към Синода, заявявайки, че Агатополският свещеник Йеротей е заслужен да бъде включен още веднъж в лист с достоизбираеми епископи - претенденти за овдовелия трон на Сливенски митрополит. Естествен съдружник на епископа в епархията са голямата общественост от руснаци, заселени по Южното Черноморие. Става дума за близо 100 хиляди етнически руснаци.

Издигането на Йеротей

в родното духовенство потегля от Поморийския манастир, който дълго време беше център за съветско въздействие в България. Основният спонсор на този манастир неслучайно е Майкал Чорни в предишното, изпъден от България за антидържавна активност. Тези условия го превръщаха в доста комфортен за съветските ползи у нас, а поради това преди време дипломат Митрофанова е упорствала пред членове на Синода той да грабне владишкия скиптър.

Сега обаче все по-ясно се вижда, че възможностите на Йеротей при един нов избор не са огромни. Осветен е като краен путинофил и това се трансформира в спънка и за Синода, и за настойниците му от Z- посолството. Митрофанова и екипът й към този момент са преориентирали поддръжката си към други две фигури - Герасим или Исак.

В църковните среди се приказва, че Елеонора Митрофанова персонално е звъняла за поддръжка в тяхна изгода на най-малко петима владици – Данил Видински, Ловчанския Гварил, Варненския Йоан. Неврокопския Серафим и врачанския митрополит Григорий, който в този момент играе ролята на патриарх. За тези съветски интензивности излиза наяве от устни споделяния в духовните среди и самопризнания на доверените на Митрофанова владици. В дейното църковно мероприятие се е присъединил от Москва и небезизвестният протойерей Николай Балашов, който съгласно съветски медии е бил военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а на длъжността зам. ръководител на външния отдел на РПЦ е закрепостен от 38 години, т.е. от времето на Съюз на съветските социалистически републики.

Кои са новите любимци на Кремъл

Герасим е конфигуриран за Главен секретар на Св. Синод преди съвсем 10 години от Външния отдел на Московската Патриаршия посредством дейната подривна на Библиотекарите у нас. Лично е бил препоръчан на починалия патриарх Неофит от последния началник на Шести отдел на Шесто Управление на Държавна сигурност Димитър Иванов. Герасим Мелнишки е без богословско обучение, което е едно от каноничните условия за владишкия пост. Завършил е НАТФИЗ и несполучливо като съветски човек на въздействие играе ролята «поп», приказват с подигравка в църковните среди. Единствената му персонална заангажираност в Синода не е правенето на Дневен ред, а на меню за хранене. Известен е с чревоугодничеството си, което Църквата признава за грях.

Герасим с изключение на актьорско майсторство е изкарал и курсове за барман, а преди да стане свещеник е работил като занаятчия на коктейли в Грнд хотел „ София “. Духовното му обучение е само следдипломна подготовка по църковна дипломация в по този начин наречената Аспирантура на Московската патриаршия. Оказва се, че по съветските стандарти това не е звание, а име на образователно заведение към външния отдел на Патриаршията. Според НАТО и Европейски Съюз Руската православна черква е оповестена като отделение на ГРУ и ФСБ, т.е. Герасим може да бъде обсъждан безусловно като техен кадър.

Руското посолство в София обаче е изразило неофициална позиция, че Герасим за тях е административно квалифициран като секретар на Синода, а и през последните години той сполучливо обслужваше ползите на РПЦ.

Другият сериозен кандидат е Исаак. Той е напълно артикул на изгонения през предходната есен от ДАНС за шпионаж в интерес на Русия от България Вассиан Змеев. Твърди се, че с помощта и намесата на Змеев и на тогавашния съветски консул в София Исак е докаран през 2019 година от Видинска митрополия за архиерейски наместник в Кюстендил, Софийска епархия. Той е постоянен клиент на Руското посолство в София. Участник в събития на така наречен Руски културно-информационен център в столицата и ръкоположен за свещеник под натиска на Библиотекарския институт и със симонията на неговия дъртак биигумена Сионий.

Исак е бил стипендиант на Иларион Алфеев в Москва. Това е някогашният заместител на патриарх Кирил, който години наред командваше българската Църква. Той е и доста непосредствен с изповедника на Путин - сегашният кримски митрополит Тихон Шефконов.

Духовник с проруски профил има най-големи шансове да стане епископ на Сливен

От 92 свещеника в епархията, 22 от тях са изявени русофили и пропагандисти на путинската политика и участваха интензивно в протестни акции за избора на Йеротей. Проблемът е, че тези 22 духовника са гласоподаватели на предстоящ епископ. Освен това ползите в епархията се диктуват от големите парцели на Църквата там. Важна част от тях се управляват от лица, свързани с някогашната Държавна сигурност. Няма очевидни контракти за наем, а се работи с устни сделки, като митрополията е получавала кеш дарения. Най-апетитни са големи църковните парцели по морето, в това число и на самото крайбрежие. Според източници от митрополията една част от собствеността на Росенец, където е морският сарай на Доган, е имот благосъстоятелност на Сливенска епархия, а това напълно не е инцидентно.

Бъдещият заместител на починалия Йоаникий ще бъде значим глас за идния избор на нов български патриарх, а това трансформира борбата за Сливен в извънредно значима.

Очаквайте – Защо Кремъл се бори за въздействие в БПЦ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР