Дигитализацията не е продукт - тя е култура, която трябва

...
Дигитализацията не е продукт - тя е култура, която трябва
Коментари Харесай

Рени Пейчева, ПроКредит банк: Дигитализацията е култура и се прави отвътре навън

" Дигитализацията не е артикул - тя е просвета, която би трябвало да бъде заложена в самия модел на една организация още през цялото време. Основната цел е ежедневният бизнес с клиентите и технологиите да проговорят на общ език. " Думите са на изпълнителния шеф и член на управителния съвет на " ПроКредит банк " Рени Пейчева.

Тя е част от екипа на банката от самото ѝ основаване през 2001 година След години, в които дава отговор за работата с клиенти, Пейчева поема IT отдела на банката. В началото двата свята - този, от който идва - на бизнеса, и новият - на технологиите - са доста разнообразни. Постепенно обаче съумява да ги сближи да гледат в една посока.
Следващата стъпка в процеса по цифровизация са клиентите
които би трябвало да бъдат преведени през това ново прекарване. Бързото намиране на оптимални IT решения и трансформацията на банковата активност в цифрова среда донесе на " ПроКредит банк " оценката " Банкер на годината " през декември.

" Много хора си мислят, че дигитализацията е нещо, при което клиентът споделя " Искам мобилно банкиране " и вие го вършиме. Истината е, че тя е развой, който стартира от вътрешната страна на открито в банката. Едва откакто вътрешните процеси бъдат изцяло изгладени и автоматизирани, идва ред на потребителите ", споделя Рени Пейчева.
Реклама
И дава образец с цифровия портал на банката. През актуалната година ще добавят опциите му, тъй че съществена част от банковите услуги да се извършат без посещаване до банковия клон. Става дума за дигитализиране на сред 60% и 80% от главните банкови услуги, в това число кредитирането.

Порталът е това, което клиентите виждат. Зад него обаче стои целият развой вътре в банката, който преди този момент е бил оценен, изчистен и автоматизиран, с цел да работи без човешка интервенция. Като тайминг това са две години труд, преди действително порталът да доближи до клиентите под формата на подготвен артикул.

" Първо би трябвало да се стартира от вътрешната страна на открито, с цел да може най-после прекарването на клиента да бъде изцяло. Защото другояче, в случай че си подадете настояването през приложението или уеб страницата, само че би трябвало да отидете до клона, с цел да си го разпишете и да занесете документи - къде е дигитализацията ", пита риторично Рени Пейчева.
В началото е анализът на процеса
Търсят се " тесни " места, които е належащо да се подобрят. " Когато ги откриете - стартирате да оптимизирате процеса. Едва откакто той е толкоз изчистен, типов и съберете противоположната връзка на клиента, може да бъде цифровизиран, тъй като крайната цел е да няма вътре човешка интервенция ", изяснява изпълнителният шеф на " ПроКредит банк ".
Реклама
Може би с едно изключение - преценката за самото кредитиране. " ПроКредит " е основен фактор при финансирането на дребни и междинни компании, каквито са множеството в страната. Банката е известна с това, че не залага на агресивното кредитиране и бързата облага, а на
Устойчивата възвращаемост на вложенията във времето
" Ние обичаме да преглеждаме самостоятелно настояванията на клиентите и да навлизаме в детайлите на бизнеса им. Имаме разнообразни случаи и от време на време би трябвало да създадем друга конструкция за кредитиране, с цел да сме в действителност потребни на клиента. Тогава, когато откъм гърба стоят универсални критерии, това няма да е допустимо, а в действителност можем да допринесем за развиването му ", изяснява философията на банката Рени Пейчева.

В " ПроКредит " в действителност държат да познават добре клиентите си и да намират оптимални решение съгласно съответния случай. " Затова, в случай че погледнете в уеб страницата, нямаме доста артикули. Имаме два-три съществени продукта, тъй като тях можем да ги модифицираме по метод, комфортен за клиента, и тъкмо това е смисълът на дигитализацията. Тя ви разрешава еластичност, тя е метод да търсите нови по-добри пътищата да обслужите клиентите си ", обобщава Рени Пейчева.

Разбират, че са се справили добре с дигитализацията, когато клиенти и претенденти за работа стартират да ги назовават " IT банката ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР