Действията са осъществени в периода 26-29.10.2022 г. с подкрепата на

...
Действията са осъществени в периода 26-29.10.2022 г. с подкрепата на
Коментари Харесай

Служители на ГДБОП, ГДГП, ГДНП, ДМОС и Агенция „Митници“ участваха в съвместни дни за действиe „Югоизточна Европа 2022“ от ЕМПАКТ „Огнестрелни оръжия“

Действията са осъществени в интервала 26-29.10.2022 година с поддръжката на Европол
В рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за противопоставяне на тежката и проведената престъпност (EMPACT) са извършени дни на взаимни дейности в интервала 26-29 октомври 2022 година за усилване на контрола на потока от оръжия, опиати, незаконна миграция и трафик на хора. Акциите, които включват интензивни инспекции по външните граници на Европейски Съюз, са координирани от Испания и Европол и финансирани от IPA/2019. Оперативните дейности, включващи 28 страни (18 страни членки на Европейски Съюз и 10 страни отвън ЕС) са подкрепени от Евроджъст, Фронтекс, Интерпол и други интернационалните организации. 

В осъществяване на поставените цели на интернационалната интервенция дейностите на територията на страната бяха осъществени от чиновници на ГДБОП и Агенция „ Митници “. Те бяха командировани в зоната на ГКПП-Калотина, Капитан Андреево, Лесово, Русе Дунав мост и Гюешево и на база на наличната и постъпваща информация селектираха обекти и участваха директно при осъществяването на инспекциите. При определяне на лица със подозрително държание и такива с данни за вероятно присъединяване в незаконна активност, те и моторните транспортни средства, с които се придвижваха, бяха насочвани по преценка за рентгенов и физически надзор.

Резултати от подхванатите дейности:  тествани са общо 6 405 лица, 1 750 моторни транспортни средства, 98 колетни колета. Задържани са 6 лица,  други 89 са получили отвод за влизане, открити са 23 опита за влизане в страната посредством укриване в тайници,  7 – за подправени документи, 13 случая на превишен престой и 5 – на злоупотреби с визи. Иззети са общо 131 689 къса цигари, 380 литра алкохол и 4.722 кг злато/бижута.

По информация на Европол съвместните дни за деяние по EMPACT са планувани въз основата на разследващ метод, който включва съдействието на правоприлагащите органи, в това число полицейски, митнически, имиграционни управляващи и по граничен надзор. Оперативните действия са извършени главно на Балканите и в Югоизточна Европа. Други страни от Европа способстват с следствие и осъществяване на оперативни акции на национално равнище. Почти 16 000 чиновници са включени на терен. Едновременно националните управляващи координират специфичните действия, които целят противопоставяне на построени мрежи за трафик на хора, в това число трудова и полова употреба и наложително просене. / Резултатите от тези дейности ще бъдат оповестени на по-късен стадий./

В хода на извършените дейности са осъществени 382 ареста на обвинени лица, по-голяма част от които са включени в трафик на опиати, подкрепяне на незаконна миграция, документна машинация и трафик на оръжия. Извършените арести и конфискувани доказателства дават съображение на правоприлагащите органи да предизвикват 130 нови следствия.

Резултати от извършените дни на взаимни дейности на интернационално равнище:

–           74 924 тествани лица;

–           998 претърсвания;

–           32 665 тествани транспортни средства;

–           2 004 тествани пратки/пакети;

–           382 ареста: 159 за незаконна миграция; 112 за трафик на наркотици; 38 за трафик на оръжия; 2 за трафик на хора и 71 за различен тип незаконна дейност;

–           2 476 противозаконни преминавания;

–           Иззети са 106 броя оръжия (43 пушки, 42 револвера, 6 газови оръжия, 1 противопехотна мина, 1 система за противовъздушна защита, 15 гранати, 2 машини за сглобявания, 2 противотанкови ракети, 12 250 амуниции) и опиати ( 304 кг хероин, 147 кг канабис,  5 407 растения марихуана и 1,3 кг кокаин);

–           Образувани са 130 нови следствия.

                        Използване на Балканския маршрут за трафик на опиати и оръжия

                        Балканският маршрут се използва  от трафиканти на опиати и оръжия към страни от Европейския съюз. Мултинационални незаконни групи употребяват източници на оръжия най-вече от страни от Западните Балкани, които разполагат с специалисти по оръжия. Впоследствие оръжията се придвижват до страни от Европейския съюз – главно Белгия, Франция, Германия, Испания и Нидерландия. От друга страна Балканският маршрут се употребява от трафиканти за импорт на хероин, канабис и кокаин.

                        Трафикът на опиати и незаконната търговия с оръжия са тясно свързани, изключително по отношение на построени мрежи за трафик на кокаин. В някои случаи незаконни мрежи разменят оръжия за опиати,  употребяват оръжия за облага и за реализиране на надзор върху доходоносни пазари за опиати. Нелегалните пазари за оръжия остават постоянни в последните години, както във връзка с предлагани артикули, по този начин и по интензитет на търговията. От остарели до нови военни оръжия участват на черния пазар. Оръжия за халосна пукотевица след това се обръщат в действителни, което също съставлява проблем. Координираните дейности на националните управляващи от Западните Балкани способстват за откриване/засичане на този трафик и по време на дните за взаимни деяние, които водят до секване на трафика на опиати и оръжия.

                        Интензивни инспекции за определяне на трафик по пътя на коприната

                        Оръжия постоянно се контрабандират като част от колета с доста артикули или скрити в транспортни средства. По сходен метод се прави контрабанда на опиати – да вземем за пример: кокаин, затулен в строителни материали или колета с плодове; хероин, прикрит в елементи от транспортни средства. Трафикантите на опиати към момента употребяват познатия път на коприната за внасяне на хероин на пазара на Европейски Съюз. Нелегалната миграция е също по този начин интензивна в тези области.

                        Като значим логистичен пункт по Балканският маршрут се срещат хиляди камиони, които влизат в Европейски Съюз с разнообразни артикули, в това число хранителни и строителни материали. Поради тази причина националните управляващи се концентрират върху главните входни пунктове. Като образец може да се уточни най-големия входен пункт на Европа – Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево в България на границата с Турция, където всеки ден минават 1 500 камиона с разнообразни артикули, предопределени за Европейски Съюз. Тъй като незаконните мрежи са най-вече интернационални, тяхната верига за доставки и пазари афектира върху голям брой страни и съставлява опасност за Европейски Съюз. В стратегическия отчет на Европол SOCTA е очебийно, че 80 % от незаконните мрежи, дейни в Европейски Съюз, употребяват легални структури за подкрепяне на техни незаконни действия.

                        Дните за взаимни дейности се реализираха вследствие на съдействието на граничните и митническите управляващи и националните звена за противопоставяне на проведената престъпност в Европа. Обменът на оперативна информация и взаимните следствия по време на извършената интервенция способстваха за секване и създаване на настоящи случаи. Европол реализира поддръжка при координацията на взаимните дни за дейности и подкрепя обмяната на информация сред страните-участнички.  По време на интервенцията Черна гора беше хазаин на действен център, което разреши бърз продан на оперативна информация сред участниците. Анализатор от Европол бе позициониран в оперативния център с оглед даване на аналитична поддръжка на чиновниците, работещи на терен, а специалист от Европол  – в Босна и Херцеговина за подкрепяне в действително време на осведомителния продан сред участващите управляващи.

                        Участници

                        Държави членки на Европейски Съюз: Австрия, България, Хърватска, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Ирландия, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция.

                        Държави отвън Европейски Съюз: Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Молдова, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Швейцария, Украйна и Англия.

                        Агенции на Европейски Съюз: Европол, Евроджъст, Фронтекс

                        Международни и институционални сътрудници: IPA/2019 (инструмент за предприсъединителна помощ) за противопоставяне на тежка и проведена престъпност в Западните Балкани, Интерпол, PCC-SEE (Конвенция за полицейско съдействие за Югоизточна Европа), SEESAC (Център за продан на данни в Югоизточна и Източна Европа за надзор на лекото стрелково въоръжение) и SELEC (Център за правоприлагане в Югоизточна Европа).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР