Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото повишаване

...
Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото повишаване
Коментари Харесай

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са съдействали за внезапното повишение на цената на олиото при започване на март 2022 година, заяви Money, като се базира на секторния разбор, признат от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Данните демонстрират, че за 2022 година приходите на производителите на маслодаен слънчоглед порастват по-бързо от размера на добивите. Според Комисия за защита на конкуренцията от тези данни може да се направи съмнение, че този растеж в приходите се дължи на задържане на продукция в хранилища за предпазване за същата да бъде осъществена на по-късен стадий, когато са по-високи цени на суровината.

Нещо повече, през проучвания интервал експортните цени на пшеницата рядко надвишават междинните в Европа, до момента в който през същият интервал слънчогледът е по-скъп от междинното в Европейски Съюз.

След като през март 2022 година маслодайният слънчоглед нарастна с 40%, това повлия и на цената на олиото и на дребно, и на едро. Дори когато на някои места изкупните цени на слънчогледа стартират да понижават, цената на олиото продължи да е висока.

Производителите на олио също са на мнение, че производителите на маслодайния слънчоглед преднамерено не желаят да продават продукцията, с цел да я задържат в хранилища и да я продадат на по-високи цени. Това спекулативно повишаване на цените се следи най-много през 2021 година и 2022 година

Комисия за защита на конкуренцията предлага засилен мониторинг на пазара на зърно. Липсата на подобен основава условия за деформиране на пазара и изкуственото завишаване на цените.
 Комисия за защита на конкуренцията следи пазара и ще даде експертиза за понижаване на цените на храните
Комисия за защита на конкуренцията следи пазара и ще даде експертиза за понижаване на цените на храните

Комисията се разтревожи от медийните изказвания по неин адрес преди локалните избори
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР