Дейността на образователния медиатор е доста разнородна – да бъде

...
Дейността на образователния медиатор е доста разнородна – да бъде
Коментари Харесай

Каква е дейността на образователния медиатор? 

Дейността на просветителния посредник е много разнородна – да бъде другар, преподавател, родител, дипломат сред общността и учебното заведение. Винаги върви по бръснача. Това сподели учебният посредник Атанас Атанасов в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Той е посредник в ОУ " Иван Вазов “ в с. Устрем, община Тополовград, а на 11 януари бе отличен като един от шестте най-хубави за 2023 година в цялата страна на церемонията за награждаване на отличените в състезанието " Медиатор на годината “. Събитието се организира в МОН и се провежда от Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе “. 

По думите му методът към всеки родител и към всяко дете е строго самостоятелен. Атанас Атанасов показа, че първоначално е било мъчно, само че с времето родителите са почнали да схващат, че образованието е значима част от живота на децата им.  

" За доста от родителите образованието не е приоритет. Има проблем и с емигриращите родители – получава се отписване, записване на учениците поради тръгване в чужбина, още веднъж връщане в учебната система, където те към този момент са пропуснали много материал. “ 

Сред най-честите аргументи за отпадането на деца от просветителната система той уточни неналичието на средства. Някои от родителите оставят децата вкъщи, с цел да оказват помощ при гледането на по-малките си братя и сестри.  

" Сам посредник няма по какъв начин да се оправи с всичко. Всеки един случай е изговорен с шефа на ОУ " Иван Вазов “ Христина Петкова. С сътрудниците изживяваме насладите и нерадостите на нашите деца и се опитваме по всякакъв начин да създадем учебното заведение един комфортен ъгъл, с цел да може децата да се усещат добре там и да събудим вниманието им към образователния развой. Това, което се случва при нашите деца, е зов за помощ, на който ние, хората, би трябвало да се отзовем и да дадем препоръки за тенденция, освен посредниците и учителите, а цялото общество. Защото посредниците – да, обгръщат деца от уязвимите групи, само че в днешното съвремие всички деца са уязвими. “  

Пътят на посредника е сложен, споделя Атанас Атанасов. " С един диалог няма да стане, само че с два, три, с пет, с гледище, с единия родител, с другия родител, с бабите, с техните близки, до момента в който не се откри една дребна междина в тунела. От там към този момент се стартира “, описа той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР