Детският фонд на ООН - UNICEF алармира, че голям брой

...
Детският фонд на ООН - UNICEF алармира, че голям брой
Коментари Харесай

UNICEF алармира: Много училища в Украйна са атакувани, а сградите са използвани за военни цели

Детският фонд на Организация на обединените нации - UNICEF сигнализира, че огромен брой учебни заведения в Украйна са атакувани, а образователни здания са употребявани за военни цели. Съгласно интернационалното право, учебните заведения следва да бъдат предпазена територия.

От началото на войната в Украйна стотици учебни заведения в страната са били подложени на артилерийски обстрел, въздушни удари или са атакувани с избухливи муниции. Други са били употребявани за осведомителни центрове, убежища или за други военни цели, заяви UNICEF.

" Най-малко едно от шест учебни заведения в Източна Украйна, подкрепяни от UNICEF, са били изумени или разрушени от началото на войната. По данни на организацията, единствено през последната седмица са били атакувани две учебни заведения. UNICEF отбелязва, че началото на образователната година е била една от очакванията и обещанията към децата след спирането поради COVID-19. Вместо това, стотици деца бяха убити, а образователната година завърши поради войната ", сподели Стефан Дюжарик, представител на Организация на обединените нации.



UNICEF започва програмата " Безопасни учебни заведения " в Украйна след въоръжения спор в Донбас през 2014 година За децата, наранени от рецесии, учебното заведение е изключително значимо - то обезпечава безвредна среда и чувството за нормалност в сложни времена.

Заедно с сътрудниците си Фондът на Организация на обединените нации се пробва да доближи до колкото се може по-голям брой деца. Доброволци на организацията помагаха в метростанциите на Харков, трансформирали се в леговище за стотици. Близо 250 хиляди деца са получили грижа и на други места в Украйна. Присъствието на UNICEF е доста и преди спора. По време на пандемията взаимно с украинското държавно управление е създадена платформа за онлайн образование, посредством която са обхванати 80 хиляди възпитаници в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР