Децата обичат да готвят и ако им се отдаде възможност,

...
Децата обичат да готвят и ако им се отдаде възможност,
Коментари Харесай

Добрите навици се изграждат от рано: 7 причини да включите децата си в кухнята

Децата обичат да готвят и в случай че им се отдаде опция, те ще си играят в кухнята. И за какво не? Готвенето е изобретателно, разбъркано и занимателно, и гъделичка всички сетива.

На всичкото от горната страна напъните ви се възнаграждават с нещо, което (надяваме се) е вкусно за ястие. А готвенето може да донесе и някои спомагателни изгоди. Прекарването на време в кухнята може да помогне на децата да развият схващане за здравословните храни и да насърчи по-добри хранителни привички.

Значението на това в действителност не трябва да се подценява. През последните няколко десетилетия процентът на затлъстяване и наднормено тегло измежду децата се е нараснал фрапантно. Това частично е отражение на храненето, което включва прекалено много калории и небогати на хранителни субстанции храни и прекомерно малко плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и богати на калций млечни артикули.
Многото изгоди от готвенето с деца
Храната, която се употребява отвън дома, е по-калорична, съдържа повече мазнини и обезпечава по-малко калций и фибри, в сравнение с приготвената у дома храна. От друга страна, консумирането на повече ястия вкъщи е обвързвано с по-висок банкет на плодове, зеленчуци и млечни артикули с по-малко мазнини и калории.



Така че, вземете децата и превърнете здравословното хранене в нова традиция. Ето още няколко преимущества от приготвянето на домашни ястия с вашите деца:

1. Развиване на схващане за здравословните храни

Ако родителите могат да служат като добър образец за подражателство с избора си на храна, децата им е по-вероятно да последват. Готвенето и храненето дружно оказват помощ на децата да оценят здравословните храни.

2. Насърчаване на децата да пробват нови храни

Децата ядат на драго сърце това, което са приготвили. Когато децата вземат участие в подбора на съставките и приготвянето на храните, те са по-склонни да опитат своите творения. Опитът в готвенето ще помогне за възпитаване на по-отворено мислене, когато става въпрос за опитване на нови храни.



3. Повишаване на самочувствието им

Децата получават възприятие на горделивост и самостоятелност, когато готвят. Децата обичат да се хвалят с това, че " всичко направих самичък! ". Когато съумеят сами да подготвят нещо, без значение какъв брой просто е то, и по-късно да го поднесат на фамилията, това покачва самочувствието им. Помогнете на децата си, като ги насочвате към подобаващи за възрастта им предписания.

4. Използване на креативната им страна

След като децата придобият някои съществени умения и се научат да следват предписания, те би трябвало да бъдат насърчавани да демонстрират творчество. Можете да започнете с елементарна съществена рецепта. След като измислят свои лични предписания, доста деца обичат да си ги записват и пазят.

5. Насърчаване на доближаването в фамилията

Прекарването на време дружно в кухнята може да бъде занимателно и релаксиращо както за децата, по този начин и за възрастните. Много деца не се нуждаят от доста увещание, с цел да се причислят към вас в кухнята, тъй че използвайте това време, с цел да се насладите на компанията им и да говорите за това какъв брой положително - и потребно за вас - ще бъде вашето ядене.

6. Подобряване на фините двигателни умения

Ако позволите на децата си да се включат в действия като безредие, разбъркване на съставките, разточване на тестото или, за по-големите деца, рязане на зеленчуци, това е превъзходен метод да подобрите фината им моторика, контрола и координацията око-ръка.



7. Повишаване на фокуса и вниманието

Готвенето включва вярно следване на предписания и стъпки, с цел да се стигне до вкусния краен резултат. Когато готвят, децата се научават да обръщат внимание на всеки подробност. Те учат бързо и би трябвало да се съсредоточат, в случай че желаят да изядат закуската или ястието най-после!

Автор: Сюзън Бауърман, старши шеф на отдел " Световно обучение и образование по хранене " в. 

 
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР