Децата не трябва да бъдат излагани на влиянието на чужди

...
Децата не трябва да бъдат излагани на влиянието на чужди
Коментари Харесай

Логопед: Децата не трябва да бъдат излагани на влиянието на чужди езици, преди да усвоят основите на майчиния

Децата не би трябвало да бъдат излагани на въздействието на непознати езици, преди да усвоят основите на майчиния език. Това сподели в Радио „ Фокус “ – Варна логопедът Жени Пенева. Според експерта гледането на чуждоезични филми, видеа и слушането на чуждоезични детски песнички, може да повлияе върху вярното развиване на родната тирада.
" По-скоро родителите би трябвало да натъртват на общуването с децата на майчин език и то по верен метод. В никакъв случай не споделям, че родителите би трябвало да станат като едни учители-логопеди, само че най-малко да дават верните речеви модели на децата и то на майчин език. И да заобикалят прекомерното ориентиране, в тази нежна възраст от 2-3 до 4 години, на асимилиране на някакъв различен език. Макар, че непознатият език е някакво благосъстояние, само че по-нататък откакто се усвоят главните правила, граматически и въобще на майчиния език, тогава може да се пристъпи към проучване му ", посъветва Жени Пенева.
Тя уточни, че в просветителните стратегии на децата, все по-често се учи и да вземем за пример британски още в началните часове. Жени Пенева изясни, че другите езикови системи объркват децата извънредно доста, което от време на време води до смесването на думи от другия език с родния. По думите й сходни проблеми съществуват и при двуезичните фамилии, където децата са обучавани на майчиния за тях език, като да вземем за пример съветски, арменски, турски и други, и по едно и също време са принудени да поддържат връзка и на български език.
" Може да се учи непознат език, само че откакто се усвои и писмения майчин език, българския, тъй като доста постоянно се получава в първи клас децата, по едно и също време с усвояването на графемите на българския език, усвояват и графемите на британски, да вземем за пример. Общо взето това е въздействието и прекомерното гледане на чуждоезикови модели не води до вярно развиване на езика на децата ", сподели още логопедът. Тя предложи на родителите да заложат на четенето на приказки, стихотворения и песни на български език, като предизвикат децата си да преразказват чутото, за да се развие тяхното разсъждения още преди навлизането в учебна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР