ДЕТРОЙТ (AP) — Томас Гъмбълтън, католически епископ в Детройт, който

...
ДЕТРОЙТ (AP) — Томас Гъмбълтън, католически епископ в Детройт, който
Коментари Харесай

Томас Гъмбълтън, католически епископ на Детройт, който се противопоставяше на войната и насърчаваше социалната справедливост, почина на 94

ДЕТРОЙТ (AP) — Томас Гъмбълтън, католически свещеник в Детройт, който в продължение на десетилетия беше интернационален глас против войната и расизма и бранител за труд и обществена правдивост, умря в четвъртък. Той беше на 94.

Смъртта на Гъмбълтън беше оповестена от архиепископията на Детройт, където той е бил духовник повече от 50 години. Причината не беше разкрита.

„ Епископ Гъмбълтън беше правилен наследник на архиепископията на Детройт, обичан и почитан от братята си свещеници и миряните поради неговата честност и лоялност към хората, на които служеше “, сподели архиеп. Алън Вигнерон.

Гъмбълтън стана национална религиозна фигура през 60-те години на предишния век, когато беше подтикван от свещеници деятели да се опълчи на ролята на Съединени американски щати във войната във Виетнам. Той беше лидер-основател на Pax Christi USA, американско католическо спокойно придвижване.

„ Участието ни в него е извънредно аморално “, сподели Гъмбълтън за войната, пишейки в The New York Times. „ Когато Исус с...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР