Десетки жители на община Доспат се събраха на спонтанен протест

...
Десетки жители на община Доспат се събраха на спонтанен протест
Коментари Харесай

Протестиращи затвориха пътя Доспат-Девин, искат повече дърва за зимата

Десетки поданици на община Доспат се събраха на импровизиран митинг поради незадоволително количество дърва за огрев, които им отрежда нова смяна в Закона за горите. Над 100 души, доста от тях пристигнали с колите си от обитаемоте места в цялата община Доспат, упорстваха да се усилят количествата, които се дават на семействата. Протестът е на разколона за село Касък.

На място има полиция, която следи за естественото протичане на митинга.

Вече започнаха да се образуват колони от чакащи коли. Шофьорите обаче, за в този момент са солидарни с протестиращите и умерено изчакват в колоната. Оратори се качват по каросерии на коли и насочат настояванията си.

Според признатите промени в Закона за горите в последните дни на предходното Народно заседание на едно домакинство се поставят единствено до 10 пространствени кубически метра дърва за огрев. Преди смяната всяко домакинство е имало право на 10 кубика, само че плътни. Те в действителност се равняват на към 16-17 пространствени кубически метри.

Според протестиращите количествата дърва за едно домакинство не са задоволителни, защото отоплителните месеци в Родопите са най-малко шест-седем. Хората недоволстват, че с дребното отпускани количества дърва се усилват транспортните разноски, а също така се е нараснала цената на дърва на корен - била е 6 лева, а в този момент е 12 лева

На мястото беше и кмета на община Доспат Елин Радев. Той съобщи, че всички кметове на обитаеми места от Общината готвят Петиция, която да внесат в Народно събрание, с цел да се извършат законодателни промени и да се реши казуса.

Ако ръководещите не чуят претекстовете ни, се обрисува следващата сложна зима за родопчани, споделят от доспатските села и обявиха, че ще продължат да стачкуват.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР