Десетки жители на Кърнаре излязоха на протест заради изстъпления на

...
Десетки жители на Кърнаре излязоха на протест заради изстъпления на
Коментари Харесай

Бунт в Кърнаре заради изстъпления на роми, искат да им бутат къщите

Десетки поданици на Кърнаре излязоха на митинг поради изстъпления на локални роми, които нощес потрошиха заведение в центъра на селото.. Екшънът се разиграл към 23.00 часа.

Няколко млади роми поискали да влязат в заведението на Георги Алексиев, с цел да пият бира. Кафенето обаче било затворено, в него имало фамилно празненство за дъщерята на притежателя, която била абитуриентка. Няколко пъти на ромите е било обяснено, че заведението не работи с гости.

Ромите побеснели от отхвърли да бъдат обслужени. Само няколко минути по-късно пред заведението пристигнала група от 20 младежи, въоръжени с огромни ножовеи брадви. Начело бил 30-годишен мъж от махалата, който командвал бандата. С колове и камъни те потрошили заведението.

 Арестуван е 30-годишният Илиян Янков - главатар на групата нападатели. Той е незает, както и множеството от живеещите в ромската махала. Само трима от ромите в Кърнаре работят, останалите живеят от обществени помощи.

Искаме ромските къщи, които са сходни на землянки да бъдат отстранени, гледката там е непоносима съобщи участници в митинга пред " Марица ". От десетилетия гледката в махалата всява смут. Освен това единствено трима индивида от всичките над 400 роми, които живеят в Кърнаре, работят. Останалите са на обществени помощи.

Местните хора не одобриха обяснението, че ромите ходили с ножове, тъй като излизали в гората и по полето и ги носили, с цел да си оказват помощ в работата или да се предпазят.

" Възмутен съм от това, което се случва. Подобна демонстрация ни е за първи път, макар че половината село е ромско. Не имам вяра обстановката да доближи мащабите на Войводиново ", съобщи пред БНР кметът на Кърнаре Боньо Бонев.

" Нападнаха татко ми, той е с рана на ръката. Жена ми е бременна в четвъртия месец и беше в заведението в същия миг. Бяха се скрили с другите дами в ъгъла. Заради един стрес можеха да станат толкоз провали ”, описа синът на потърпевшия – Николай Божков пред " Трафик Нюз ".

Жителите на Кърнаре направиха спокойно шествие до ромската махала и желаеха противозаконните постройки в селото да бъдат съборени.

" Те са длъжни да съблюдават законите на страната както ние българите ги съблюдаваме, никой не е споделил да не живеят, само че да живеят и да съблюдават законите.Има закони в тази страна да се съблюдават от всички ", описа Христина Рашкова, която беше една от протестиращите. 

" Ако са противозаконни тези къщи, да се търси метод страната да ги бутне ", споделя Ивана Харалампиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР