Десетки хиляди излязоха на централния в Будапеща, за да протестират

...
Десетки хиляди излязоха на централния в Будапеща, за да протестират
Коментари Харесай

Десетки хиляди протестираха срещу Орбан в Будапеща

Десетки хиляди излязоха на централния в Будапеща, с цел да стачкуват против министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

Протестиращите минаха в шествие до Народното събрание. Недоволните развяваха националния байрак на Унгария и скандираха " Не се опасяваме " като приканиха Орбан да подаде оставка, оповестява Reuters.

Начело на митинга е 43-годишният Петер Мадяр, юрист, който до неотдавна е непосредствен до администрацията на Виктор Орбан, само че по-късно основава политическо придвижване, ориентирано против него.

 Десетки хиляди души стачкуваха против Орбан в Будапеща

Мадяр добива необятна известност през февруари, откакто направи шокиращи разкрития за работата на държавното управление и подаде оставка. Тогава той остро разкритикува Орбан с обвиняването, че натрупа персонално богаствто на фона на лозунгите за създаване на суверенна и просперираща Унгария.

Магяр е някогашен брачен партньор на досегашния министър на правораздаването Юдит Варга и е заемал управителни постове в огромни държавни сдружения. Днес Варга е стартирана като водещ претендент на " Фидес " за европейските избори.

Семейството им се разпада преди година, а през февруари 2024 година Петер Магяр взема решение да даде няколко смели изявленията, в които подлага на критика остро ръководството.

Адвокатът упреква началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган че управлява централизирана пропагандна машина.

Освен това Мадяр разгласява запис на диалог с някогашната си брачна половинка, в който Варга разказва в детайли опит на старши асистент на Роган да се намеси при положение на рушвет. Прокуратурата в този момент изследва тези изказвания.

Виктор Орбан е отпред на страната в последните 14 години, печели 4 пъти избори и има 2/3 от местата в Народното събрание.

Разследването идва в политически сензитивно време за Орбан преди изборите за европейски парламент през юни. Таймингът следва и абсурда по обвинявания в прикриване на полови похищения в държавен дом за деца, поради който бяха отстранени двама основни политически съдружници на Орбан през февруари. Това са някогашният президент Каталин Новак и министърът на правораздаването Юдит Варга.

Протестиращите настояват, че имат доверие на Мадяр, тъй като „ е бил в държавното управление на Орбан и знае по какъв начин работи то ".

Според данните на организацията за изследване на публичното мнение " Медиан " от средата на март, 68% от гласоподавателите са чували за излизането на Мадяр на политическата сцена, а 13% от тях споделят, че има възможност да поддържат негова партия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР