Депутатите все пак решиха да удължат нулевата ставка за хляба.

...
Депутатите все пак решиха да удължат нулевата ставка за хляба.
Коментари Харесай

Обрат: Нулевата ставка все пак ще остане до края на 2024 година, сложиха таван на надценката на някои видове хляб

Депутатите въпреки всичко взеха решение да удължат нулевата ставка за хляба. Първоначално корекцията бе препоръчана в Преходни и заключителни разпореждания на законопроекта за изменение и допълнение на Закона върху приходите на физическите лица, който обаче бе отритнат. 

Председателят на Бюджетна комисия Йордан Цонев разгласи, че в пленарна зала има консенсус да бъде призната поправката. Той стимулира предлагането с обстоятелството, че производителите се интересуват от тази преференция за предвидимост. Към момента нулевата ставка би трябвало да изтече в края на юни месец. Така тя мина в преходни и заключителни разпореждания на Закона за хазарта, като мярката ще влезе от 1 юли. 

Освен това Цонев предложи да бъде заложен таван на надценката, която магазините поставят на хлебните артикули. Парламентът настоя таванът да бъде до 15%. Цонев изясни, че производителите алармирали, че 60% от продажната цена на хляба е транспортни и търговски разноски, а 40% е себестойността на хляба. 

Цонев разяснява, че е рационално Министерствата на стопанската система и финансите да създадат изследване за това какво е съотношението при образуването на цената на хляба, а тя да бъде показана на 50-ия парламент. Той сподели, че тази надценка не е дефинитивна, в случай че не бъде ефикасна, ще има предложение за смяна преди юли месец. 

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева поддържа препоръчаните промени, само че изиска да се добави, че таванът на надценката да бъде за белия самун, самун вид " Добруджа " и стандартизиран самун. По думите ѝ това са главните създавани и потрябвани типове самун у нас.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР