Депутатите удължиха действието на по-ниската ДДС ставка от 9% за

...
Депутатите удължиха действието на по-ниската ДДС ставка от 9% за
Коментари Харесай

Депутатите официално удължиха ДДС привилегиите на заведенията

Депутатите удължиха действието на по-ниската Данък добавена стойност ставка от 9% за ресторантьорите до края на идната година. Ставката бе намалена през 2020 година във вихъра на пандемията и имаше за цел да подкрепи сектора, на процедура затворен поради ограничаващи ограничения. Впоследствие това бе удължено още няколко пъти под предлог, че бюджетите последните две години не се одобряват от началото на годината.

Аргументи за запазването му в този момент обаче като цяло нямаше. През септември финансовият министър Асен Василев предложи опазване на 9% в подмяна на влизането в действие на набор от ограничения за изсветляване на сектора. В последна сметка те не бяха признати, само че по-ниската ставка остана.

Тя почти ще ощети бюджета с 300 млн. лева

Депутатът от „ Демократична България “ Мартин Димитров съобщи, че е доста по-разумно да се търсят огромни промени като понижаване на цялостната ставка по Данък добавена стойност вместо на парче за избран бизнес. Той обаче добави, че в този момент не е верният миг за такава промяна, само че „ може би в бъдеще “.

По-ниската ставка за туроператорите също се резервира, само че единствено до юни 2024 година По думи на финансовия министър България ще влезе в наказателна процедура, в случай че резервира по-ниската ставка за тях, само че действието ѝ се удължава доникъде на годината, с цел да се даде дребна предвидимост на бизнеса.

Изненадващо по предложение на ГЕРБ бе взето решение по-ниската ставка от 9% Данък добавена стойност да остане в действие и за фитнесите и други спортни заведения доникъде на 2024 година

По-ниската ставка остава в действие доникъде на годината и за брашното и хляба, като това бе по проекта на Асен Василев.

Прието бе и в случай че записано или нерегистрирано лице не издаде фискален бон, получателят има право да задържи цената на доставката или продажбата до издаването на подобен. Това е самобитен нов вид на концепцията на Асен Василев за отвод от заплащане при липса на касов бон или фактура.

В тази връзка бяха и двойно повишени санкциите за неиздаване на касов бон или фактура.

Прието бе и повдигането на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 100 хиляди лева на 166 хиляди лева Тази смяна обаче ще влезе в действие от началото на 2025 година Припомняме, че прагът бе в размер на 50 хиляди лева в продължение на над 20 години и бе повишен едвам при започване на тази година на 100 хиляди лева За повдигането му до максимума в Европейския съюз от 166 хиляди лева настояваше „ Демократична България “ в няколко Народното събрание до момента.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР