Депутатите отбелязаха 120-годишнината от смъртта на българския революционер Гоце Делчев,

...
Депутатите отбелязаха 120-годишнината от смъртта на българския революционер Гоце Делчев,
Коментари Харесай

Аман: И Гоце Делчев скара депутатите

Депутатите означиха 120-годишнината от гибелта на българския бунтовник Гоце Делчев, което стана следващият мотив за кавги в Народно събрание.

В декларация от парламентарната естрада Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ съобщи, че българското държавно управление не може повече да остава безразлично към гоненията, на които са подложени македонските българи:

„ Вписването им в конституцията на Република Северна Македония и в останалите закони на страната, наедно с всички други нации е не просто наложително изискване за начало на договарянията за участие за участие в Европейския съюз.

Това е първа значима стъпка към действително пълноправие на македонските българи, които би трябвало да бъдат изцяло интегрирани в политическия, обществения, икономическия, културния живот на македонската страна. Нормални връзки сред България и република Северна Македония може да има след постигането на действително практическо пълноправие на македонските българи с всички останали жители на прилежащата, братска нам страна “.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов прикани делото на Гоце Делчев да бъде продължено:

Саможертвата е нещо хубаво и дава знак, който ние - недостойните потомци и наследници да следваме, само че тя е нищо без продължение на делото на тези, които са починали за България. Ако през днешния ден ние не продължим тяхното дело, в случай че не се борим за това, за което те са се борили - България да е свободна, самостоятелна, обединена страна - огън да гори България.

От ГЕРБ също означиха, че редица български държавни управления са се пробвали да бъдат на висотата на  делото на Гоце Делчев. Георг Георгиев сподели, че това, което се случва в последните месеци и години в западната ни съседка, не е това, към което всички са се стремили, когато са взимали решения за общото европейско бъдеще

„ Но това, което ние през днешния ден би трябвало да създадем, е в последна сметка да имаме за пътеводна звезда това, което той ни е завещал, а точно България да се бори освен за своя, само че и за общоевропейския интерес “.

Лидерът на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов съобщи, че това е демонстративен национализъм и упрекна част от партиите в 49-я парламент:

„ След рухването на ветото в Северна Македония стартират гнет, още по-голям, над българите! Сега ще има и политически развой. Затова е извънредно тъпо политическите представители навръх партията, като се опита да заобиколи българските решения и работеше редом на външния си министър, първа да излезе да чете политически заявления. И когато пребиват българи в Македония, стрелят по български клубове, затварят ги, виновността е ваша - на тези партии тука, без 2. И се надявам вечер, като си лягате, да си давате сметка за това.

Снимка: Агнес Методиева, Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР