Депутати от БСП обвиниха партия „Възраждане“, че е откраднала техен

...
Депутати от БСП обвиниха партия „Възраждане“, че е откраднала техен
Коментари Харесай

БСП в спор с „Възраждане“ чия е идеята за повече българска музика в ефира

Депутати от Българска социалистическа партия упрекнаха партия „ Възраждане “, че е откраднала техен законопроект за повече българска музика в ефира.

Александър Симов напомни, че социалистите работят по тематиката от 2011г. А сътрудника му Иван Ченчев разяснява, че въпросът за повече българска музика в ефира е включен в управническата стратегия и законопроектът на Българска социалистическа партия ще влезе за разискване на първия съдружен съвет на ръководещите.

От своя страна „ Възраждане “ предлага 50% от предаваната музика в ефира на публичните медии БНР и Българска национална телевизия.

„ Заедно с българските реализатори, създатели на музикални песни и ангажирани групи в музикалния отрасъл, ще изготвим и внесем законови промени в Закона за радио и телевизия, с които да осигурим повече ефир за българската музика. Ние няма да постановяваме избрани условия за това каква да бъде музиката, всеки музикален редактор ще може самичък да реши какво биха слушали неговите слушатели “, посочи депутатът Цвета Галунова. Тя изнесе данни, съгласно които през 2014 година българската музика в ефира е била 26%, а тази година е едвам 12%.

Депутатът от „ Възраждане “ настоя, че това е европейска процедура и към този момент е въведена във Франция, Белгия, Унгария, Нидерландия, Украйна и други

„ Във времена на рецесии страната би трябвало да подкрепя родните създатели. Понятието българска музика значи, че един от създателите би трябвало да е българин. Това значи, че една ария, в случай че е основана от български създател, даже да е на британски, тя още веднъж се води за българско произведение “, разяснява Галунова.

Партията ще организира на 15 април първата от поредицата кръгли маси с български създатели и представители на институции.

Друга самодейност в тази посока имаше от страна на „ Обединени патриоти “, които внесоха в 44-то Народно събрание законопроект най-малко една трета от дневното наличие в радио и телевизионния ефир да бъде за българска музика, само че той не бе признат.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР