Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира обстойно предложението на своя

...
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира обстойно предложението на своя
Коментари Харесай

След като АЕЖ го призова: Тома Биков обясни за наказателната отговорност за журналисти

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков разяснява обширно предлагането на своя сътрудник от " Продължаваме промяната " Антония Димитрова публицистите да бъдат подвеждани под наказателна отговорност за изявления. Това оферти тя насочи на съвещанието на Комисията по култура и медии, извършено на 19 януари 2022 година, на което участва и Биков.

След като Асоциацията на европейските публицисти разгласява позиция по тематиката, в дълъг пост във фейсбук депутатът дава обяснение за изявлението си по време на съвещанието и споделя, че още на него ясно е изразил своето несългасие с концепцията.

Асоциацията в действителност настоя народните представители Антония Димитрова, Тошко Йорданов и Тома Биков ясно да заявяват какви тъкмо са им концепциите за търсене на отговорност от публицисти и какъв тъкмо проблем се пробват да решат с предложенията си.

Бившият ръководител на медийната комисия в 46-ото Народно заседание изяснява, че " няма по какъв начин уеб страниците за подправени вести да бъдат наказвани по какъвто и да било метод, тъй като в голямата част от случаите, те нямат притежатели и създатели на изявленията ".

Биков споделя, че въпросът за подправените вести и наказванията е бил издигнат на комисията от ръководителя Тошко Йорданов, като той даже назова името на съответен уебсайт, който би трябвало да бъде наказван и „ порядъчен ” (бел.ред.: от стенограмата разбираме, че става въпрос за " ПИК " ). " Подчертавам, че уеб сайтът, за който говореше господин Йорданов има притежател и журналистически екип. Този факт е пропуснат от Асоциацията на европейските публицисти, макар че това изявление на господин Йорданов попада в стенограмата ", написа депутатът.

Биков прибавя, че в границите на 44-ото Народно заседание той, дружно с сътрудници адвокати от ПГ на ГЕРБ, обмисляли по какъв начин може да се противодейства на уеб страниците за подправени вести: " Подчертавам, че става дума единствено за тези уеб сайтове, които популяризират напълно измислена информация, нямат притежател, нямат основен редактор, нямат журналистически екип, не попадат в никакви регистри, не заплащат налози и осигуровки и не подлежат на каквато и да било регулация. Това е повода да ги назовавам уеб сайтове, а не медии. Тогава стигнахме до извода, че законовите дейности във връзка с тези уеб сайтове по никакъв метод не трябва да бъдат полагани в закон, който контролира медиите, а в случай че въобще се подхващат, би трявало това да се случи в закони, които са свързани с киберсигурността ", изясни още той.

Позицията на АЕЖ

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) се оказа мощно обезпокоена от изразените хрумвания по време на съвещанието на парламентарната комисия по културата и медиите за вероятно въвеждане на наказателна отговорност за публицисти поради техни изявления. В своя позиция те пишат, че " не става напълно ясно какво тъкмо има поради депутатката, направила предлагането - дали клеветата и обидата, за които и в този момент може да се носи наказателна отговорност, би трябвало още веднъж да се трансфорат в закононарушения от общ темперамент и още веднъж да бъдат преследвани от прокуратурата, дали още веднъж би трябвало да се санкционират със затвор или пробация, или пък да се сътвори нов състав на закононарушение.

" Възможност за търсене на лична отговорност от публицисти и сега съществува. Ако се търсят решения за осветляване на собствеността на медиите, може би би трябвало да се усили потенциалът на Министерството на културата да поддържа регистрите и прави инспекции за благосъстоятелност ", споделят от АЕЖ. " Съветът за електронни медии от своя страна би трябвало да извършва отговорностите си по налагане на наказания на медии, които не извършват решенията на Комисията за журналистическа нравственос ", прибавят от асоциацията. Но и упорстват да не се получи по този начин, че под опасност от съд да има ограничение от публицистиката - т.на.р SLAPP каузи.

  Какво считат публицистите?

Журналистът от " Свободна Европа " Полина Паунова още в петък (28 януари) показа за концепцията на Димитрова: " Представяте ли си по какъв начин на народен представител, дето сякаш ще продължава смяната му хрумва да вкара " наказателна отговорност за публицисти ". И да не си представяте - чуйте тандема сред " Продължаваме промяната " и " ИТН ". А нали помните по какъв начин Тошко Йо ше ползва крумови закони за сбъркано име в ефир? ".

" По време на чуване в европарламента държавното управление е дало отговор по следния метод на писмен въпрос за медийната независимост в страната, която е на 111 място: Планира се и работата върху законодателни разпореждания, ориентирани върху възстановяване на прозрачността, отговорността и независимостта на медиите, усилване на ръководството на обществените медии, в това число и ограничения за попречване на политизирането на медиите и ограничения, свързани с финансирането на медиите в поддръжка на плурализма и многообразието. Работата ще стартира през втората половина на 2022 година в синхрон с предстоящото издание от страна на Европейската комисия на Акт за свободата на европейските медии ", написа в профила си във Faecbook журналистът от Bird.bg Атанас Чобанов, базирайки се Паунова.

“Вероятно с наказателната отговорност ще се предотвратява политизирането и ще се покачва отговорността ”, добави той.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР