Делото за видеоизлъчването на живо на изборния процес ще продължи,

...
Делото за видеоизлъчването на живо на изборния процес ще продължи,
Коментари Харесай

ВАС отвори нова възможност да няма видеоизлъчване на изборите

Делото за видеоизлъчването онлайн на изборния развой ще продължи, стана ясно през днешния ден след решение на петчленен състав на Върховния административен съд.

През 2021 година ЦИК и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) показаха инструкции, които на процедура изключваха опцията да има видеозапис и лъчение онлайн в секционните изборни комисии.

" Всички останали участници в изборния развой не могат да обработват персонални данни посредством видеозаснемане и/или разпространяване заради несъответственост на ролята им в изборния развой с задачата на култивиране на персонални данни посредством видеозаснемане в изборния развой ", бе тезата на ЦИК тогава.

От " Демократична България " апелираха тези инструкции, а Административен съд-София ги анулира. 

Очаквано, ЦИК и КЗЛД апелираха на по-горна инстанция. Тричленен състав от Върховен административен съд обаче реши, че защото напътствията са издадени преди вота, който към този момент е минал, е липсващ и правният интерес на двете институции от осъществяване на правосъден надзор върху законосъобразността на акта.

Друга теза в поддръжка на отхвърли за разглеждане бе, че в случай че те се произнесат, има опция за обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд, което не е могло да стане преди тогавашния избор.

Петчленният състав в този момент е на напълно друго мнение - съгласно тях тези инструкции се отнасят за изборите в България по принцип, и това, че едни са отминали, не значи, че няма да дойдат други.

" От значително значение е и събитието, че по делото е отправено и преюдициално питане, по което е постановено решение от Съда на Европейски Съюз, само че последното е регистрирано единствено официално в претекстовете на обжалвания правосъден акт. За верния излаз на разногласието е належащо тълкуването, обещано от Съд на Европейския съюз с решението по дело С- 306/21, да бъде съотнесено към противоречивите обстоятелства ", означават висшите съдии.

И връщат делото още веднъж в правосъдна процедура. По всяка възможност това значи, че на тези избори ще има видеонаблюдение - за което към този момент са закупени хиляди смарт телефони и стойки - само че не е ясно дали тази опция ще съществува в бъдеще.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР