Делото срещу тях започва през 2023 г. Двамата бивши антимафиоти

...
Делото срещу тях започва през 2023 г. Двамата бивши антимафиоти
Коментари Харесай

Подсъдимите ексшефове на ГДБОП Панков и Ванков с нови професии – педагог и програмист

Делото против тях стартира през 2023 година
Двамата някогашни антимафиоти не се признават за отговорни, че са пазили наркомафията против пари, упрекват прокуратурата в напън над третия упрекнат

2 година и половина след ареста и уволнението им от ГДБОП двамата висши антимафиоти Цветан Панков и Кирил Ванков са сменили попрището си, сподели инспекция на “24 часа ”. От началник на отдела за битка с разпространяването на дрогата Панков към този момент е чиновник в един от центровете за обществена поддръжка. По обучение той е възпитател със компетентност “Физическо образование и спорт ”.

Бившият му зависещ, само че и началник на бранш в ГДБОП Кирил Ванков се е ориентирал към програмирането. Засега оказва помощ на компютърен експерт, с цел да натрупа опит и един ден да работи тъкмо това. Не получава заплата, само че брачната половинка го устоя. Майка му също пособия.

Панков и Ванков бяха уволнени от Министерство на вътрешните работи поради следствието против тях, че вземат пари от наркомафията. Съдът отхвърли да ги възвърне в системата. Третият обвиняем е Десислав Таков от Своге, който съгласно прокуратурата е бил медиатор сред тях и наркобандите.

Делото против висшите офицери от ГДБОП е едно от тези, които бяха преместени от към този момент закрития Специализиран углавен съд в Софийския градски съд. Двамата бяха задържани на 25 юни 2020 година Оттогава делото няколко пъти беше внасяно в съда, само че беше връщано на прокуратурата за премахване на грешки в обвинителния акт. За последно направи опит да тръгне през октомври, само че Софийският градски съд отгово го приключи за в допълнение следствие. Не било ясно по кое време тримата са образували незаконното съдружие, както и часът, в който Цветан Панков е взел 5 хиляди лева от Росен Кръстев-Стъкларя, който е член на една от огромните наркобанди в София до 2020 година Прокуратурата стачкува. В навечерието на Коледа, на 21 декември, Софийският апелативен съд е отменил определението на първата инстанция, с което делото против Панков, Ванков и Таков ще стартира всъщност с разпит на очевидци в зала.

Панков и Ванков са най-висшите чиновници на Министерство на вътрешните работи, които бяха задържани, разследвани, а в този момент ще бъдат съдени за тежки закононарушения. Двамата отхвърлят виновността си и настояват, че са жертва на разследвани от тях членове на наркогрупировка. Това е бандата на Радмил Ранов-Радо Ланеца и Веселин Христов-Весо Паяка, разрушена през лятото на 2019 година Тогава бяха арестувани няколко от по-дребните дилъри на групировката. Организаторите избягаха в чужбина преди акцията. Появиха се дни преди Панков и Ванков да бъдат задържани, с цел да станат очевидци против тях. Едно от доверените лица на Паяка и Ланеца е Росен Кръстев-Стъкларя, който в предишното е работил за Бандата с чуковете.

На 25 юни 2020 година Стъкларя си уговаря среща с шефа на отдела за битка с наркотрафика в ГДБОП Цветан Панков. Твърди, че му е предложил пари, с цел да проверява един от съперниците му на наркопазара - Габриел Боцев-Жабата. Носи белязани 5 хиляди лева Мястото на срещата е под мост в столичния кв. “Захарна фабрика ” и е следена от екип на отдел “Вътрешна сигурност ” в Министерство на вътрешните работи. Кръстев дава парите на Панков и полицейският началник е арестуван. По-късно са задържани подчиненият му Кирил Ванков, приятелката му Василена Фикирлийска, която също е служител на реда, както и съгражданинът му от Своге Десислав Таков. Обвиненията против Фикирлийска бяха свалени. А делото още в Специализирания углавен съд стартира тромаво. Първо юристите желаят отказ на прокурора, който притискал Десислав Таков да дава спомагателни показания против Кирил Ванков, тъй като нямало задоволително доказателства за виновността му. Обвинителят пък упорства бранителят да се води, а преди този момент е желал и промяна на правосъдния състав поради предубеденост
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР