Делфини масово умират в Черно море заради войната. През март

...
Делфини масово умират в Черно море заради войната. През март
Коментари Харесай

Делфини масово умират в Черно море заради войната

Делфини всеобщо умират в Черно море поради войната. През март 2024 година доста делфини починаха в заливите на Севастопол – те бяха изхвърлени на разнообразни крайбрежия на окупирания Крим. Сред откритите има контузни животни със признаци на сонарно увреждане. Сред мъртвите делфини има доста човеци от типа афалина.

Това написа РБК-Украйна (проект Styler) с позоваване на обявата на Националния естествен парк Тузливски лимани във Facebook.

Масова гибел на делфини

Служители на националния парк по-рано оповестиха, че китоподобните – азовски китове, починали от войната в окупираните от врага води на Черно море, също са били изхвърлени до крайбрежията на Одеса и крайбрежията на България.

„ Сега получихме ужасна информация за огромната крах на делфини – още 130 индивида и това е единствено за март 2024 година Телата им са открити край разнообразни крайбрежия на Краснодарския край – Сочи, Новоросийск и други. Има и доказани находки на няколко починали, които бяха изхвърлени от крайбрежията на България “, се споделя в известието.

Зоолозите означават, че такава ужасна обстановка с делфините единствено през март е удостоверение на обстоятелството, че интензивността на вражеските сонарни подводници и надводни лодки в частта на Черно море покрай Крим, Новоросийск и Сочи е главната причина за гибелта на редките черни Морски китоподобни.

Делфини всеобщо умират в Черно море поради войната

„ Военният флот на Руската федерация е концентриран в тези води и е непрекъснато нащрек, употребявайки сонарни устройства, които убиват морски бозайници. Преди това освобождението на делфини на брега през март беше доста рядко събитие. Според нашите оценки действителният броят на мъртвите през 2024 година е към този момент няколко хиляди животни, като се вземе поради фактът, че морето изхвърля единствено 5% от мъртвите тела “, – акцентират чиновниците на националния парк.

Ще напомним, че през първите шест месеца на огромната война имаше страшна всеобща гибел на китоподобни – стотици от тях бяха изхвърлени по разнообразни крайбрежия на Черно море. От средата на 2022 година в акваторията на северозападната част на морето наоколо до крайбрежията на народен естествен парк „ Тузливски лимани “ не е осъществявано надводно и подводно нахлуване на съперника.

Източник – РБК Украйна/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР