Делът на жителите на ЕС, които купуват поинтернет печатни книги,

...
Делът на жителите на ЕС, които купуват поинтернет печатни книги,
Коментари Харесай

България е на последните места по онлайн покупки на електронни и печатни книги

Делът на жителите на Европейски Съюз, които купуват поинтернет печатни книги, списания или вестници, през 2023 година е останал доста по-висок от тези, които купуват електронни книги, онлайн издания на списания или вестници. Това сочат данни на Евростат, оповестени на уеб страницата на статистическото ведомство по случай отбелязвания през днешния ден Световен ден на книгата. 

През 2023 година 13,4 % от жителите на Европейски Съюз са купили онлайн печатни книги през последните три месеца преди събирането на данните. Това е леко покачване по отношение на 2022 година (12,7 процента), само че под равнището от 2021 година (14,5 процента). 

Делът на хората, които са купили по интернет електронни книги или онлайн издания на списания и вестници се равнява на почти половината от този на закупилите печатни версии. Електронни книги са купували 7,2 % от жителите на Европейски Съюз през 2023 година - покачване по отношение на 2022 година и устойчиво равнище по отношение на 2021 година. 

През 2023 година най-голям дял от жителите са купували онлайн печатни книги през предходните три месеца в Нидерландия (23,5 процента), следвана от Люксембург (22,2 процента) и Ирландия (21,1 процента). Най-нисък този дял е бил в Кипър (1,4 процента), Латвия (2,9 процента) и България (3,7 процента).

 istock istock
Най-много онлайн покупки на електронни книги през същата година са регистрирани в Дания (22 процента), Нидерландия (21,6 процента) и Ирландия (16,9 процента), до момента в който най-ниски равнища се регистрират в Кипър (0,6 на сто), България (2,0 на сто) и Румъния (2,2 на сто). Дания и Финландия са единствените страни, в които повече хора показват, че през последните три месеца са купували електронни, в сравнение с печатни книги. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР