Декоративните зайчета са изключително сладки, пухкави и мили създания и

...
Декоративните зайчета са изключително сладки, пухкави и мили създания и
Коментари Харесай

Породи декоративни зайчета

Декоративните зайчета са извънредно сладки, пухкави и благи създания и заради това стават все по-популярен домакински любим. Затова и селекцията на породите нараства. В момента има към 50 породи мини зайчета, които се радват на интереса на евентуалните стопани.

Трябва да се знае, че породата на зайчето въздейства едва на характера, който демонстрира. По-голямо значение има характерността на самия образец. Породата се дефинира основно съгласно външния тип - четина, цвят и величина на зайчето. На пропуски в селекцията обаче могат да се дължат особености като прекомерна страхливост или прояви на настъпателност.

Видове заешка четина

 Декоративно зайче

Познати са четири типа заешка четина:

- стандартна;

- ангорска - тя стои отдалечено от тялото и е пухкава и топла

- рекс - тази четина е по-къса и изправена, както и по-гъста от нормалното

- сатен - заешката четина с това название е със общоприета форма, само че има копринен блясък

В цветово отношение съществува доста многообразие и с разнообразни шарки. Големината на зайчетата също е друга. Стойностите варират от под 1 кг до 5 кг. Най-голям интерес провокират най-малките породи, кои са подобаващи домашни любимци за апартамент.

Най-малките породи декоративни зайчета

 Декоративен заек

Холандско джудже

Тази порода е най-търсената от всички. Теглото на животните е от 1, 6 кг до 2 кг. Визуално те са с по-големи главички по отношение на размера на тялото, с огромни очичи и ушички. Те наподобяват на бебета, даже и като възрастни екземпляри. Личицата им са закръглени и това в допълнение акцентира бебешката им осанка. За първи път са селектирани през 1948 година. При кръстоски някои от белезите им могат да се трансформират мощно. Те са измежду най-невероятните породи декоративни зайчета.

Мини Хотот

Тази порода е селектирана в Германия през 1970 година. Оптималното тегло на всеки образец е 1 кг. Отличителните му белези са: къси уши, гъста и къса четина, която е и лъскава. Врат не се вижда, а гърба е мощно закривен като дъга. Затова зайчето наподобява на дребна топка.

Лоп

Тази порода се разграничава елементарно поради огромните уши, които от време на време падат даже пред очите на зайчето.

Мини Рекс

Зайче от тази порода тежи към 2 кг, с четина, която е гъста и изправена, само че мека. Тя наподобява на плюшено кадифе, а цветово са доста разнородни.

Породите декоративни зайчета не са по този начин строго регламентирани, както при кучетата. Винаги може да се добави някоя разлика като цвят, шарки и други при описанието на породата. При зайчетата важи същото, както за всички домашни любимци - най-важна е обичта и грижата за зайчето.

Обяви за зайци можете да намерите на посочения линк.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР