Датската агенция по енергетика стартира най-големия си търг за изграждане

...
Датската агенция по енергетика стартира най-големия си търг за изграждане
Коментари Харесай

Дания стартира най-големия си търг за офшорен вятърен парк


Датската организация по енергетика започва най-големия си търг за създаване на офшорни вятърни паркове, чиято цел е до 2030 година да създават шест гигавата - повече от два пъти повече от настоящия потенциал на Дания, съобщи Агенция Франс Прес.

Офшорните вятърни централи са един от главните източници на зелена сила, на които Европа разчита, с цел да декарбонизира производството на електрическа енергия и да реализира задачата си за произвеждане на електрическа енергия с нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година, само че към момента са надалеч от темпото, належащо за реализиране на задачите.

Морските вятърни паркове на Дания понастоящем създават 2,7 гигавата електрическа енергия, а през 2027 година се чака да бъде издигнат още един.

Търгът обгръща шест обекта в четири зони в датски води: Северно море I, Категат, Кригерс Флак II и Хесело.

" Радваме се, че към този момент можем да предложим най-големия до момента търг за офшорна вятърна сила в Дания. Това е голяма инвестиция в прехода към зелена стопанска система ", съобщи Кристофър Ботцау, началник на Датската организация по енергетика.

През 2022 година вложенията в офшорни вятърни електроцентрали в Европа внезапно спаднаха заради проблеми с веригата за доставки, високи лихвени проценти и скок в цените на суровините, преди да се възстановят през 2023 година

Рекордните 4,2 гигавата бяха конфигурирани в Европа през предходната година, когато бяха утвърдени нови планове за рекордните 30 милиарда евро, заяви комерсиалната асоциация WindEurope през януари.

Тя съобщи, че е оптимистично настроена за бъдещето на офшорната вятърна сила в Европа, като чака през идващите три години нови мощности за офшорна вятърна сила от към 5 гигавата годишно.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР