Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Папуа-Нова Гвинея

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще посети Папуа-Нова Гвинея
Коментари Харесай

Байдън отмени посещението си в Папуа-Нова Гвинея, Блинкън заминава вместо него

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще посети Папуа-Нова Гвинея вместо Джо Байдън, слад като американският президент анулира плануваното си посещаване в тихоокеанската страна, се споделя в изказване на Белия дом, представено от ДПА.

Байдън се е обадил на премиера на Папуа-Нова Гвинея Джеймс Марапе от борда на американския президентски аероплан, до момента в който пътувал за срещата на върха на Г-7 в Хирошима, с цел да изясни персонално решението си да анулира визитата, се споделя в изказването на Белия дом.

" Президентът посочи запазващия се ангажимент на Съединени американски щати към възобновеното партньорство с тихоокеанските острови и съобщи, че държавният секретар Блинкън ще го съставлява на срещата в Порт Морсби сред Съединени американски щати и Форума на тихоокеанските острови ", се споделя в изказването.

Байдън е поканил Марапе и други тихоокеански водачи във Вашингтон по-късно тази година за втората среща на върха на Съединени американски щати и Форума на тихоокеанските острови, се добавя в известието.

Байдън дойде в Хирошима през днешния ден, с цел да взе участие в срещата на върха на Г-7, която стартира на следващия ден и завършва в неделя. Първоначално беше планувано той да продължи към Австралия, като в понеделник щеше да посети Папуа-Нова Гвинея.

Очертаващият се спор с Конгреса поради бюджетния недостиг накара Байдън да анулира визитите и да се върне напряко във Вашингтон след срещата на върха в Хирошима. Съединени американски щати може да спрат да изплащат финансовите си отговорности при започване на юни, в случай че не бъде реализирано съглашение за повишение на тавана на дълга.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР