Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с йорданския

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с йорданския
Коментари Харесай

Блинкън се срещна с йорданския крал в Аман

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се срещна с йорданския крал Абдула в Аман - втората спирка от най-голямата му близкоизточна обиколка до момента, която съответствува с подготовката за огромно нахлуване на Израел в линията Газа, съобщи Ройтерс, представено от Българска телеграфна агенция.

Израел прикани хората, живеещи в северната част на палестинския анклав, да се изтеглят.

Това искане от израелска страна, за което Организация на обединените нации съобщи, че е невероятно да бъде изпълнено " без опустошителни филантропични последствия ", бе отправено през днешния ден - ден откакто Блинкън посети Израел и разиска спора с премиера Бенямин Нетаняху.

Американският президент Джо Байдън изпрати държавния район в Близкия изток, който претърпява едно от най-големите изостряния на напрежението от години, откакто бойци на палестинското придвижване " Хамас " нападнаха израелскит градове и убиха 1200 израелци.

Блинкън разшири обиколката си в Израел и Йордания със спирки във всички страни от Залива плюс Египет, което я прави най-голямото негово дипломатическо турне в Близкия изток, откогато встъпи в служба през януари 2021 година

Само през днешния ден посланик номер едно на Съединени американски щати се чака да посети още три страни: Катар, Бахрейн и Саудитска Арабия, където ще нощува. Преди да се насочи към Доха, той се чака да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас в Аман.

" При всеки един от тези контакти ще продължим да настояваме пред тези страни да спомагат да се избегне разгръщане на спора и да употребяват въздействието си върху " Хамас " за неотложно и абсолютно освобождение на заложниците ", сподели по-рано Блинкън на конференция в Тел Авив. " Ще обсъдим и способи по какъв начин бихме могли да претворим в действителност нашето виждане за построяването на по-мирен, сигурен, благоденстващ и интегриран район. Това е верният избор (за развиването на региона), а дейностите на " Хамас " в събота ненапълно послужиха и като още едно изрично удостоверение на този факт. "

Според Вашингтон при нападенията на " Хамас " в Газа са убити минимум 25 американци, като има и жители на Съединени американски щати, за които се допуска, че са измежду десетките заложници, отведени в Газа. Заместник-специалният американски делегат по заложническите въпроси Стив Гилън дойде в Израел дружно с Блинкън и ще остане там, с цел да подкрепи напъните за освобождението им, уточни държавният секретар.

Вчера Газа още повече се приближи към филантропичната злополука, откакто броят на жертвите набъбна, а заради наложената от Израел обсада на анклава се усеща и дефицит на жизненоважни доставки. Еврейската страна съобщи, че няма да има филантропични паузи в бойните дейности, до момента в който не бъдат освободени всички заложници.

Възможно военно навлизане в линията Газа, където живеят към 2,3 милиона души и която сега на процедура е под израелска блокада, е обвързвано със съществени опасности, в случай че " Хамас " държи десетки заложници, похитени при нападението, отбелязва Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР