Държавната компания Напоителни системи започва реконструкция на два основни канала

...
Държавната компания Напоителни системи започва реконструкция на два основни канала
Коментари Харесай

Започва реконструкцията на напоителни канали край Ихтиман

Държавната компания " Напоителни системи " стартира реорганизация на два съществени канала за напояване в Ихтиманско. Първата копка на обекта направи земеделският министър Кирил Вътев. По думите му ползата към напояване от земеделските производители в района е огромен, само че следва да бъде решен и казуса с достъпа до водите.

Край Ихтиман главно се създават картофи. В момента се създава скица за кандидатства за напояване, както и какви биха били цените и има ли опция за безвъзмезден достъп до вода.

За първи път " Напоителни системи " е бенефициент по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на подписването на 24 контракта за напояване с изпълнителния шеф на " Напоителни системи " ЕАД Снежина Динева.

Общата стойност на утвърдените планови оферти по подмярка " Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство " от Програмата за развиване на селските региони за интервала (ПРСР 2014-2020 г) е над 112,3 млн. лева Финансовата помощ, предоставена по плановете, е в размер на 100%, от тях 75% се съфинансират от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони и 25% и националния бюджет.

Министър Вътев добави, че плановете би трябвало да бъдат приключени през втората половина на 2025 година. Той акцентира, че осъществяването на дейностите е фокусирано главно върху възобновяване на съществуващата линейна инфраструктура и оборудванията към нея.

" Реализирането на плановите оферти се основава на опция за земеделските производители за увеличение на поливните площи с най-малко 200 000 дка ", сподели Снежина Динева. Тя добави, че се планува и реализира евентуална спестовност на вода най-малко с 50%.

До момента в България има три тактики за хидромелиорация, само че нито една не е била изпълнявана.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР