Държавата си връща контрола над златния гьол, обяви министърът на

...
Държавата си връща контрола над златния гьол, обяви министърът на
Коментари Харесай

Агроминистърът маха частния събирач на милиони от „златната локва"

" Държавата си връща контрола над „ златния мочур ", разгласи министърът на земеделието Явор Гечев. 

Става дума за  " брадата " история, почнала преди 10 години, когато Агенцията по храните съобщи на частна компания правото да събира таксите за стерилизация на колите, влизащи в България от Турция.  Само на пункта  " Капитан Андреево " постъпленията от такса " обеззаразяване " са милиони годишно. Подобни частни " златни локви " бяха направени и на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово " и " Малко Търново ". Така и не стана ясно за какво тази активност не се прави от БАБХ и нейните инспектори, чиято работа е таман санитарният надзор.

От 2013 година насам тази " концесия " непрекъснато е обект на рецензии и кавги, само че до момента нямаше мощ, която да я скапе. През 2014 година договорът с " Пи Еф Си " даже бе бетониран за 10 години с анекс, който изтича през март 2023 година Именно поради приключването на периода в този момент служебният министър оповестява, че " се прекратява договорът с компанията, която извършваше стерилизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево ". Гечев изясни, че през днешния ден е наредил на частното сдружение да бъде изпратено двумесечно предупреждение за завършек на партньорството, тъй като противното би означавало автоматизирано продължение на договора. 

Министърът на земеделието сподели още, че отсега нататък дезинфекцията на колите на границата с Турция ще бъде поверена на държавно дружество. За него ще дават отговор " взаимно няколко институции и министерства, които имат отношение по тематиката, като задачата е страната да ръководи процеса, а не да оставяме БАБХ сама ", уточни Гечев. От думите му се подразбра, че концепцията е да се създадена поредна държавна компания. Всъщност най-логично е активността да бъде поета от инспекторите на агенция по храните. Явор Гечев, който е министър от квотата на Българска социалистическа партия, акцентира, че имал цялостната поддръжка на президента Радев за промените.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР