Държавата е предоставила безплатен помощник по 2 часа на ден

...
Държавата е предоставила безплатен помощник по 2 часа на ден
Коментари Харесай

500 пловдивчани с болногледач по 2 часа дневно

Държавата е предоставила безвъзмезден асистент по 2 часа дневно на 500 пловдивчани. Това сподели зам.-социалният министър Зорница Русинова. Така на възрастните хора се обезпечават почасови мобилно здравно-социални услуги по домовете. Възможност да се възползват от патронажната грижа имат и хората с увреждания. Посещавайки ги по домовете медиците им мерят кръвното, правят нужните операции, слагат превръзки и оказват помощ на хората в осъществяване на ежедневни битови действия. Освен това те получават и психическа поддръжка.

Полаганите грижи зависят от положението и болестта, като на всеки се прави самостоятелна оценка. Ако даден човек не се нуждае от обгрижване през всички 12 месеца на плана, на негово място може да бъде включван различен.

От болногледач в страната са се възползвали общо 13 000 българи. За задачата са подписани 126 контракта с общини, а финансовият запас на програмата е 46 млн. лева Очакванията на общественото министерство са до края на годината от патронажната грижа да се възползват над 17 000 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР