Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна

...
Данни на Евростат показват, че в страната ни минималната работна
Коментари Харесай

България – на дъното в Европейския съюз по заплащане на труда


Данни на Евростат демонстрират, че в страната ни минималната работна заплата е надалеч под тези в доста европейски страни

България още веднъж е на дъното в Европейския съюз по възнаграждение на труда.

Данни на Евростат демонстрират, че в страната ни минималната работна заплата е надалеч под тези в доста европейски страни. У нас тя е 398 евро. За съпоставяне – в Гърция МРЗ е 832 евро, в Румъния – 606 евро, а на върха на класацията е Люксембург с 2387 евро.

Експертите са безапелационни, че сравняване по идентични браншове или географски сходни обитаеми места би било по-коректно, в сравнение с това на минимални работни заплати.

„ Това е функционалност от доста други фактори – главното е продуктивността “, разяснява пред Нова телевизия Красимир Дачев зам.-председател на БТПП. „ Предприемачите са отговорни, тъй като не можем да накараме хората да работят, само че и в лицето на страната не срещаме сътрудник, основава се рефлексът непрестанно да догонваме. Цял бранш в стопанската система – предприятия в дърводобивната индустрия, сега са спрели или затварят, мебелните заводи също. Това, че цялостен бранш умира и излиза от пазара, страната сякаш не се интересува “, акцентира той.

„ По-удачно е да се съпоставят индикаторите на София и Букурещ, “ счита Иван Велков, член на УС на БСК. „ В Румъния полагаемият приход на семействата е по-висок. Сравненията и в други ранглисти отново няма да са в наша изгода. От началото на годината директните непознати вложения са в пъти повече “, добави той. „ Българският стопански живот се движи в една омагьосана серпантина – ниски приходи, ниски разноски, ниски налози. Затова огромна част от МРЗ изкуствено се поддържат ниски в някои браншове, тъй като създаденото там няма кой да си го разреши “, разяснява Велков.

По думите на Мария Стоева, експерт по човешки запаси в компания за асортимент на личен състав, по-коректно би било да се съпоставят междинни работни заплати, а не минимални. Тя твърди, че растежът по този параметър у нас за последното тримесечие е бил максимален от целия Европейски съюз.

„ Освен минималната заплата има разлики в междинните хонорари в другите райони и у нас “, добави Християн Петков, действен шеф на кариерен уебсайт. Редица браншове в България са в областта на сивата стопанска система, плащайки минимална заплата на служащите си. Като забележим статистиката – в съвсем всяко нещо сме последни в Европейски Съюз и това сякаш ни успокоява. Има асинхрон сред разнообразни браншове, райони, и всеки си гледа в неговата паничка “, уточни Петков.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР