Дания облекчава закона за абортите за първи път от 50

...
Дания облекчава закона за абортите за първи път от 50
Коментари Харесай

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от 50 години, за да разреши на дамите да прекъсват бременността си до 18-та гестационна седмица , написа " Политико ".

Правителството разгласи в петък, че е постигнало съглашение с четири други партии - Социалистическата национална партия, Червено-зеленият алианс, Датската социално-либерална партия и Алтернативата- за повдигане на лимита на абортите от сегашните 12 седмици .

Новите правила също ще разрешат на 15- до 17-годишните девойки да създадат аборт без родителско единодушие и ще заменят петте районни консултационни съвета за аборти с нов народен съвет за аборти, с цел да се избегнат локалните разлики.

" Става въпрос за свободата на обособената жена, за правото да взема решение личното си тяло и личния си живот. Това е исторически ден за равенството на дамите ", сподели датският министър на цифровизацията и равенството сред половете Мари Биере.

Правото на аборт е въведено в Дания през 1973 година Ограничението от 12 седмици е открито " частично заради обстоятелството, че по това време всички аборти са били хирургични и абортът след 12 седмици носи по-голям риск от затруднения ", оповестиха от здравното министерство. Но от този момент " доста неща се случиха ", прецизират от здравното ведомство.

" След 50 години е време разпоредбите за абортите да вървят в крайник с времето и в този момент утвърждаваме правото на дамите на самоопределяне ", сподели датският министър на вътрешните работи и опазването на здравето Софи Льоде.

Новите правила ще влязат в действие от 1 юни 2025 година, т.е. след една година .
 Германия обмисля дали да отстрани някои ограничавания върху абортите
Германия обмисля дали да отстрани някои ограничавания върху абортите

Комисия предлага дамите да имат легален достъп до аборт през първите 12 седмици от бременността
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР