Дамян Аспинал е едно от най-големите имена сред природозащитниците. Чрез

...
Дамян Аспинал е едно от най-големите имена сред природозащитниците. Чрез
Коментари Харесай

Казвали му да внимава със спасената от него горила. Срещата им след 5 г. трогва до сълзи (видео)

Дамян Аспинал е едно от най-големите имена измежду природозащитниците. Чрез своята фондация, Фондация „ Аспинал “ (Aspinall Foundation), този човек е направил за горилите повече, в сравнение с някой може да си показа.

Той е посветил целия си живот на развъждането им и помагането им да се върнат в естествената си среда.

Сред горилите, които е избавил, е една на име Куиби, която Дамян отгледал от дребна и се грижи за нея до петата й година от живота. След като се отдалечи от естественото си местообитание, Куиби бил върнат на независимост в дивата природа.

Минали години и Дамян нямал самообладание да научи по какъв начин се оправя Куиби в новия си дом.

Когато повдигнал концепцията да се събере още веднъж със остарелия си другар горила, множеството от фамилията и приятелите на Дамян го предизвестили, че Куиби евентуално се е приспособила изцяло към дивата природа и евентуално ще бъде неприятелски към всеки човек, който се опита да я приближи.

Дамян, въпреки това, бил уверен, че приятелят му ще го е запомнил и по този начин и се оказало. 

Тяхната среща, която се състояла пет години откакто се видели за последно, е една от най-трогателните, на които сме били очевидци. Връзката сред Дамян и Куиби е по-силна, в сравнение с някой може да си показа.

Това в действителност би трябвало да се види. Вижте видеото по-долу.

„ В момента, в който чух бълбукането – горилите имат бълбукане и това е доста надълбоко любовно бълбукане – знаех, че всичко ще бъде наред “, спомня си Аспинал. „ Точно в този миг всичко спря. Звуците на гората стопираха и звуците на реката стопираха и аз бях просто покорен в този миг. Той ме погледна в очите с такава активност и такава обич.

Но заплахата не била отминала. Все още имало късмет съпругите на Куиби да не бъдат толкоз гостоприемни към този изцяло чужд.

„ Бях доста по-притеснен, че някоя от съпругите ще отбрани Куиби “, признава Аспинал.

Но и това не се случило. От фрагментите се вижда по какъв начин фамилията на Куиби посреща задушевно неговия човешки другар.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР