Дълго управляващата партия Колорадо изглежда вероятно печели в Парагвай. Ранните

...
Дълго управляващата партия Колорадо изглежда вероятно печели в Парагвай. Ранните
Коментари Харесай

Управляващите водят на изборите в Парагвай

Дълго ръководещата партия " Колорадо " наподобява евентуално печели в Парагвай. Ранните резултати от изборите в неделя дадоха забележителна преднина на нейния претендент за президент Сантяго Пеня, оповестява АП.

При повече от 90% от регистрираните места за гласоподаване, Пеня получава 43% от гласовете. Това е забележителна преднина спрямо близо 27% за най-близкия му противник, Ефраин Алегре, претендентът на Пакта за нов Парагвай, необятна опозиционна коалиция, която се надяваше с цел да постави завършек на ръководството на Колорадо.

Избирателите също по този начин гласоподават за членове на Конгреса.

Опозицията се опита да се възползва от необятно публикуваното неодобрение от високите равнища на корупция и минусите в здравните и просветителните системи, които се утежниха по време на пандемията от COVID-19. Парагвай има относително постоянна стопанска система, само че с високи равнища на беднотия.

Напускащият си президент Марио Абдо Бенитес назова Пеня " определеният президент " в приветствено известие в обществените медии, преди спечелилият да бъде публично разгласен. Той също по този начин поздрави " парагвайския народ за огромното му присъединяване в този избирателен ден ".

Пеня отпразнува представянето си, до момента в който чакаше формалното оповестяване на окончателните резултати.

" Днес ние не честваме персонален успех, ние честваме успеха на един народ, който с гласа си избра пътя на обществения мир, разговора, братството и националното помиряване ", сподели Пеня пред навалица от поддръжници в неделя вечерта. ``Да живее Парагвай! Да живее партията на Колорадо! "

Преди гласуването анализаторите споделиха, че конкуренцията наподобява напрегната и предвидиха, че Алегре може да има късмет да смъкна най-дълго управлявалата партия в Южна Америка , която всъщност ръководи Парагвай без спиране от 1947 година

Предварителните резултати наподобява демонстрират, че гласоподавателите избират да останат с познатото, спиране за район , в който ръководещите не се показаха добре на последните избори.

Парагвай няма балотаж, тъй че този, който от 13-те претенденти получи най-вече гласове, ще бъде идващият президент.

Резултатите също по този начин наподобява означават победа за някогашния президент Орасио Картес, който управляваше през 2013-2018 година, който Държавният департамент на Съединени американски щати неотдавна упрекна, че е забъркан в " забележителна корупция ", както и че има връзки с тероризма. Той отхвърли обвиняванията.
 Изборите в Парагвай основни и за връзките с Китай
Изборите в Парагвай основни и за връзките с Китай

Страната е измежду дребното, които признават Тайван

Картес, локален магнат, който е и президент на Партията на Колорадо, е авторитетна фигура в парагвайската политика и членовете на опозицията характеризират Пеня като лице на Картес, с цел да държи властта. Картес стоеше до Пеня, до момента в който той изнасяше празничната си тирада в неделя вечерта.

Пеня беше министър на финансите в държавното управление на Картес  и до неотдавна член на борда на Banco Basa, локална банка, благосъстоятелност на някогашния президент.

Изборите в тази страна с население от съвсем 7 милиона души също имаха геополитически последствия , защото Парагвай е единствената останала страна в Южна Америка, която има дипломатически връзки с Тайван, и тези връзки станаха проблем в акцията.

Алегре прикани връзките на страната без изход на море с Тайван да бъдат преразгледани , като сподели, че те излизат прекомерно скъпо на страната му . Пеня отбрани връзките на Парагвай с Тайпе, само че сподели, че ще работи за усилване на търговията с Китай, без да изяснява по какъв начин ще стане това.

Алегре, юрист, който оглавява Либералната партия, втората по величина политическа мощ в Конгреса, правеше третата си кандидатура за президентския пост, въпреки че този път представляваше композиция от политически партии.

Президентската акция на Пеня беше възпрепятствана от глобите на Съединени американски щати против Картес за хипотетични подкупи и връзки с " Хизбула ", която Вашингтон дефинира като терористична група. Санкциите блокираха Картес от финансовата система на Съединени американски щати и прекратиха финансирането и заемите за акцията на партията.
 Парагвай проверява някогашния президент Хорацио Картес за корупция
Парагвай проверява някогашния президент Хорацио Картес за корупция

Бившият държавен глава твърди, че е невинен
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР