Дълбокото замразяване, което обхвана европейските пазари на недвижими имоти след

...
Дълбокото замразяване, което обхвана европейските пазари на недвижими имоти след
Коментари Харесай

Сделките с имоти в Европа се сринаха

" Дълбокото заледяване ", което обхвана европейските пазари на недвижими парцели след скока на разноските по заемите, се утежни при започване на годината, като покупко-продажбите паднаха до най-ниските си равнища от 2011 година, оповестява Блумбърг.

Общата сума на покупко-продажбите с недвижими парцели в размер на 34,5 милиарда евро за първото тримесечие на 2024 година съставлява спад с 26% спрямо към този момент ниските равнища година по-рано, съгласно данни, събрани от MSCI Real Assets и представени от организацията.

Това съставлява седми следващ тримесечен спад, защото несигурността по отношение на момента на понижаване на лихвените проценти от страна на централните банки продължава да вбива чеп сред ценовите упования на купувачите и продавачите на недвижими парцели.

Каква е възвръщаемостта от инвестиция в парцел

Офис парцелите, които съставляват най-голямата част от пазара на бизнес парцели, доведоха до спадовете в покупко-продажбите през първото тримесечие, като размерите понижиха с 45%. Данни за Париж бяха изключително мрачни, като френската столица записва най-лошото си тримесечие за продажби на офиси, със подписани едвам осем покупко-продажби на обща стойност под 500 милиона евро, демонстрират данните.

 istock istock
По-високите лихвени проценти провокираха внезапна промяна в европейските пазари на недвижими парцели, изострена от изменящите се модели на работа и възходящите екологични условия, които натежават изключително мощно върху по-старите офис здания. Но защото се чака лихвите да стартират да се намаляват в границите на околните месеци предвид на отслабващата инфлация, доста евентуални продавачи задържат своите парцели с вярата цените скоро да стартират да се възвръщат.

" След доста бавната 2023 година имаше очаквания, че европейските вложения в парцели ще стартират да се повишават през първото тримесечие на 2024 година ", уточни Том Лийхи, началник на отдела за проучване на недвижимите активи на MSCI. " Но продължаващото и от време на време мъчително пренастройване към края на исторически ниските лихвени проценти значи, че пазарът остава мъчно място за преводи ", добави той.

Колко коства да наемем апартамент, студио или стая в Европа

Въпреки че множеството продавачи се придържаха към своите ретроспективни счетоводни стойности и се съпротивляваха на пониженията на цените, някои нямаха избор заради падежа на дългови заплащания или приключване на периода на финансиране. Това последователно сътвори задоволително трансакционни доказателства, с цел да накара стойностите на парцелите да се намалят, повишавайки упованията, че пазарът скоро ще откри дъно и размерите може да стартират да нарастват.

Но несигурността по отношение на момента на понижаване на лихвените проценти удължи неправилните упования, като някои снабдители в този момент са по-уверени, че цените ще се възстановят, макар че офертите не престават да отразяват нарасналите разноски за заеми. Моделирането на MSCI откри, че към момента има разлика от 20% сред желаните цени за офиси в Лондон и постигнатите стойности на приключените покупко-продажби.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР