Да не се паникьосваме и да си посипваме главата с

...
Да не се паникьосваме и да си посипваме главата с
Коментари Харесай

“Аман-заман дойде кризата”: Левон Хампарцумян за “новото нормално”

Да не се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман пристигна рецесията. Това съобщи икономистът Левон Хампарцумян.

Очевидно, през 2024 година ще има повече провокации на пазара. Защото главните търговски сътрудници на България в Европа влизат в по-трудни години на криза. Това може да докара до по-високи лихви. Това сподели финансистът Левон Хампарцумян по Радио “Фокус ”.

По думите му, софтуерните компании към този момент стартират да усещат резултатите от новите технологии, свързани с изкуствения разсъдък. Изкуственият разсъдък няма в обозримо бъдеще да замести естествения разсъдък. Но ще замести един куп релативно простички, повтарящи се дейности, които могат да се автоматизират и да се създадат благодарение на новите технологии доста по-ефективни, доста по-евтини. Това значи, че най-ниско квалифицираните хора в тази промишленост са застрашени да изгубят работата си. Но тези, които са висококвалифицирани, в противен случай, ще имат повече благоприятни условия.

“Аман-заман пристигна рецесията ”

Хампарцумян не вижда проблем в това, само че има предпоставки за промяна на пазара през 2024 година. В България, главно приказваме за пазара на недвижими парцели в София и няколко огромни града. Като останалото е друга опера, където не се случват някакви драми и няма заплаха да се случат.

“Така че аз не мисля, че би трябвало изкуствено да нагнетяваме паника и стрес в икономическите играчи, изобщо и в хората. Защото уплашеният човек взима неверни решения. Ще би трябвало невъзмутимо да проучваме аргументите на проблемите, какво се случва, по какъв начин може да се излезе. Да се търсят решения, дружно с финансиращите институции, вероятно, с бизнесмените, които построяват нови планове. Това е, което би трябвало да се прави, а не да се паникьосваме и да си посипваме главата с пепел, аман-заман пристигна рецесията. Ами няма, в смисъл ние дори механически не сме в рецесия. А това, в което живеем, по-скоро би трябвало да го приемем като новото обикновено ”, добави финансистът.

Според него, доста неща усилиха скоростта на смяната – Ковид и войната в Украйна, и войната в Близкия изток, и изкуственият разсъдък. И естественият човешки напредък също, от време на време е напредък, от време на време има и декаданс. Ние би трябвало да проучваме и да си намираме верните тактики на държание. И като персони, и като корпорации, и като компании.

Още вести четете в секция Бизнес.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР