Д-р Стоян Алексов е председател на Българската асоциация по патология

...
Д-р Стоян Алексов е председател на Българската асоциация по патология
Коментари Харесай

Наш патолог: Няма никаква разлика между аутопсия на починал с коронавирус и починал от сезонен вирус

 Д-р Стоян Алексов е ръководител на Българската асоциация по патология и като подобен взе участие в уебинар на Европейската асоциация, където разискаха коронавирусната зараза. Основният извод на патолозите от Швейцария, Франция, Германия, Италия, Испания е, че коронавирусът не е гибелен. Няма умрял от ковид, настояват те.

Семинарът е проведен от European Society of Pathology – May 8th, 2020 Webinar с модератор Dr. Marco Santucci of University of Florence, Florence (UNIFI). За да кажем, че човек е умрял от ковид, би трябвало да установим възпалителна реакция, довела до гибелта, без да има други несъвместими с живота болести.

Такива случаи няма, изясняват патолозите. Няма характерни патоморфологични белези на провалите от ковид върху човешките тъкани. Няма никаква разлика на аутопсия сред умрял с ковид и подобен, умрял от сезонна вирусна зараза.

" Нямаме моноклонално антитяло, с което да маркираме и да отличим картината от тази на други вирусни инфекции, настояват специалистите. За разлика от грипа кронавирусът не води до гибел. През януари починаха младежи от грип. Световната здравна организация сгреши, че разгласи пандемия, тъй като такава няма. У нас са направени единствено три аутопсии, тъй като СЗО даде директива да не се вършат ".

" В това няма логичност, изяснява доктор Стоян Алексов. Когато имаме нова картина, породена от нов вирус, логиката е да се вършат аутопсии на всички, с цел да се събере оптималната информация за новата болест. Това държание на СЗО може да се дефинира като незаконно ", сподели доктор Алексов.

" Кризата насочи целия запас на здравната система в посока към ковид и от това страдат болните с всички други болести, изключително тези с онкологични болести. Работата ни върху биопсични материали, цитонамазки и други е намаляла 10 пъти. Пациентите са уплашени и не търсят здравна помощ, доста случаи остават недиагностицирани.

Това значи, че в случай че е имало карцином in situ (в начален стадий), след два месеца той към този момент може да е станал инвазивен и да премине в идващ етап. Това ще сътвори повече проблеми на здравната система, в сравнение с коронавирусът ", изясни доктор Стоян Алексов.

Вижте изявлението на доктор Стойчо Кацаров с доктор Стоян Алексов.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР