Д-р Любомир Паунов е роден е на 29 март 1988

...
Д-р Любомир Паунов е роден е на 29 март 1988
Коментари Харесай

Д-р Любомир Паунов каза как ще задържим младите лекари в Пловдив

Д-р Любомир Паунов е роден е на 29 март 1988 година. Завършил е Езикова гимназия „ Пловдив “ и Медицински университет - Пловдив. Той е трето потомство доктор и академик. Има добита магистратура по Здравен мениджмънт с триумф 6.00, Общински народен съвет " Доктор по медицина " и компетентност по " Обща хирургия ". Скоро приключва специализацията си по " Гръдна хирургия “, а сега учи трета магистратура по " Спортна физиология, спортна кардиология и спортна травматология ". Има голям брой следдипломни образования и участия в научни конгреси, международни и вътреуниверситетски планове и е създател на над 50 изявления в научни списания.
Прочетете още
Работи във Втора хирургична клиника на УМБАЛ „ Св. Георги “ – Пловдив и е основен помощник в МУ-Пловдив в Катедра по специфична хирургия на англоговорещи студенти. Зам.-председател е на УС на РЛК на Български лекарски съюз - Пловдив с сектор болнична помощ.

На тези избори е претендент за общински консултант в листата на „ Българска прогресивна линия “ и „ Браво, Пловдив “ под номер 36 (преференция 106). В новия Общински съвет ще работи за основаването на Общински фонд за финансиране на млади лекари - специализанти. Други цели, с които се ангажира, са основаването на конкурентноспособни общински здравни заведения с качествено обслужване и почтено възнаграждение на работещите в тях.

Според хирурга, един от главните цели, които е належащо да бъдат залегнали в локалното опазване на здравето и новия локален парламент, е задържането на младите лекари и специализанти. Те са бъдещето на тази система, а страната и общината ги неглижират съществено и абдикират от тях.

Над половината от младите лекари избират реализация в чужбина след довеждане докрай на университет. Те са показали като главен мотив за това неналичието на благоприятни условия за специализация, на сигурност в системата и на задоволително качествени условия на работа. Водещ фактор е и несъответстващото стартово възнаграждение, в случай че въобще се стартира с такова.

" Защо е значимо да накараме младите лекари да останат в България и в частност - в Пловдив? На първо място, напускането на един подобен кадър, е загуба за самата страна, тъй като средствата, които тя дава за година образование за един студент по медицина, са към 10 пъти повече, в сравнение с при филантропичните науки. След това, ние подаряваме един подготвен експерт на непозната страна, т.е. влага се в експорт на фрагменти на открито, а не за подсилване на личното ни опазване на здравето. Това е загуба и за самата здравна система, тъй като експертите всеобщо напущат или се пенсионират, а новите такива са незадоволителни. Ако не променим това, в не доста отдалечен интервал, ще останем без нужния брой лекари и ще бъде прекомерно късно за каквито и да е дейности. Огромно е текучеството на емигрирали експерти всяка година, като хирурзи, анестезиолози и гинеколози. Увеличава се и дефицитът на интернисти, педиатри и най-много - патоанатоми и правосъдни лекари! Това е настоящо и за община Пловдив към този миг! По данни на БЛС, броят на лекарите, които са напуснали страната, с цел да работят в чужбина е към 400-500 души на година! Увеличават се медиците над 65 години, за сметка на тези до 35. Към момента, нуждата от общопрактикуващи лекари за някои обитаеми места, е също забележителна ", счита хирургът. 

„ В разбор на БЛС от предходната година е видно, че междинната възраст при лекарите в страната е 53г., а  63% от общия брой им е над 50г. Прогнозата до 2037г. е, че медиците с една или повече клинични специалности в пенсионна възраст ще бъдат над 50% от, а все още те са към 25%. Смъртността в лекарското съсловие през последните пет години се е нараснала съвсем двойно, което е обезпокоителен индикатор за утежняване на обстановката, дружно с неналичието на фрагменти и все по-големия брой новозавършили или с добита компетентност такива, заминаващи да работят отвън страната. Данните от разбора на БЛС демонстрират нужда от от ден на ден медици - експерти, като максимален е дефицитът в педиатрия, пневмология и фтизиатрия и клинична лаборатория. Липсата на политика и тактика в системата на опазване на здравето във връзка с кадровото обезпечаване ще докара до все по-голямо усложнение за лекарите, осигуряващи здравни услуги и необратимо влияние върху популацията, което ги употребява. Активни дейности за стимулиране на актуалните и бъдещи медици е от извънредно значение и всички, ангажирани в националното и локално опазване на здравето, би трябвало да отговорят в незабавен порядък. Огромна нужда и предизвикателство е осъществяване на политики по отношение на новозавършилите и придобили компетентност млади лекари, с които те да усещат сигурност и вероятност да остават и работят в България. “

Д-р Паунов е на мнение, че на локално равнище можем да спрем, най-малко отчасти, този развой с нарастване на заплатите на медицинския личен състав, откакто общинските лечебни заведения се създадат конкурентно-способни и се сътвори съответен модел на финансиране на специализациите на доста от младите лекари, избрали дефицитни специалности. Всичко това ще докара и до едно по-качествено обслужване и повдигане на равнището на подготвеност ма съответните отделения и клиники, с което ще могат да работят и по повече и по-високо платени клинични пътеки.

Като решение на този проблем, по самодейност на хирурга, общинският съвет отпусна по 200 хиляди лева в няколко следващи минали бюджета за основаване на общински фонд за финансиране на специализации на към 20 млади лекари. " По този метод, целяхме те да останат в рамките на нашата страна, както и да запълнят кадровия недостиг в общинските лечебни заведения, само че ръководещите ни излъгаха! Независимо от това, няма да се откажа и този път за реализиране на тази значима за мен задача! “

„ Общината, с изключение на на културен център, може да развива и модела на академични град, да вземем за пример, като финансира избран брой студенти държавна поръчка (отново против контракт след довеждане докрай да работят в общински здравни заведения) ", споделя доктор Паунов.

Според хирурга, тематиката опазване на здравето е доста настояща и се употребява за политически популизъм преди всеки локален избор за доста от претендентите за кметове или общински съветници, само че никой не дава решение по какъв начин ще стане смяната! Много от тях започнаха да си вършат пиар и с младите лекари, само че дано да не забравяме, че основател на тази тематика съм аз и дръзвам да настоявам, че мога да предложа вярното и работещо решение! Моята съществена цел е Пловдив да бъде град на здравите и образовани хора. Във визията за локалното ни опазване на здравето, в построяването, на която взех съществена роля, с изключение на, че сме показали съответните проблеми, сме дали и методите за тяхното решение. Убедихме се, че без настоящи и добре готови лекари в новия общински съвет, няма по какъв начин да се взимат и нужните значими решения. В минали комисии по опазване на здравето имаше хора, които нямат никакъв потенциал да вземат решение проблемите в тази сфера, а това докара до още по-голям безпорядък и изрично не би трябвало да се позволява още веднъж!

Уважаеми пловдивчани, с времето съм потвърдил, че не ме е боязън да се изправям против проблемите и лобитата в опазването на здравето, само че, с цел да извърша поетите си задължения, ми е нужна Вашата поддръжка на 27.11.2023 с №36 в интегралната бюлетина и преференция №106 в листата за общински съветници. За по-качествено опазване на здравето с повече млади лекари!



Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР