Чували сме нещо много пъти - колкото повече вода, толкова

...
Чували сме нещо много пъти - колкото повече вода, толкова
Коментари Харесай

Руски диетолог разби най-големите митове за пиенето на вода

Чували сме нещо доста пъти - колкото повече вода, толкоз по-добре. Около 2 литра вода на ден било целесъобразното количество, а през лятото даже стават три литра. 

Но дали това е по този начин и в действие ли са съществуващите легенди за това по кое време, по какъв начин и какъв брой да пием вода, разяснява диетологът от Московската клиника на доктор Волков - Марина Хачатурова. 

Първи мит

Трябва да приемате по 2 литра на ден

Всъщност това не е напълно правилно. Традиционно се счита, че скоростта на консумация на вода (количеството, належащо за поддържане на верния метаболизъм) е 1 литър вода на 30 кг тегло. Ако тежестта ви е 60 кг, тогава се оказва, че рекомендацията за 2 литра вода в действителност е от голяма важност. Но в случай че тежестта на човек надвишава естественото (в една или друга посока), тези калкулации могат да доведат до неприятни последствия.

Анорексично момиче ще бъде обезводнено, а пълен мъж с над 100-килограмово тегло ще почине от интоксикация с вода. Ето за какво, има смисъл да се напомнят рекомендациите на Националната академия на науките на Съединените щати от 1945 година: “1 мл вода за всяка употребявана килокалория ”. 

Диетата на актуалния човек е приблизително 2000-2500 калории. И се връщаме към прословутите два литра. Но има и един колорит: тези два литра включват и други течности - сок, чай, течни храни! Накратко, няма смисъл да се пресмята какъв брой литра вода би трябвало да се пие всекидневно. Ако се чувствате жадни, би трябвало да пиете вода.

Втори мит

По време на диетата е належащо да се понижи освен количеството храна, само че и потреблението на вода. В противоположен случай не губите тегло

Всъщност, водата е един от главните помощници в битката против затлъстяването. Нейната консумация оказва помощ да се извлекат от организма продуктите от разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати, което е една от най-важните цели на доста диети. Несъмнено, диетата е ограничаване. Но минусът на всяка възбрана е да се знае какво е разрешено. Повечето дами се пробват да понижат приема на вода по време на диетата, тъй като се опасяват, че ще подпухнат и заради това спомагателните сантиметри няма да изчезнат. Това не е изцяло правилно. По предписание, подпухналостта се свързва не толкоз с потреблението на питейна вода, колкото с приема на солени или пикантни храни, които улавят телесни течности. Ако намалите броя на пикантните и солените храни в диетата, резултатът няма да отнеме доста време. Разбира се, при изискване, че отделителната система работи вярно. Но за хората с заболявания на бъбреците или пикочния мехур диетите нормално би трябвало да се ползват доста деликатно. Те могат да отслабнат единствено с позволение на лекаря и под негов надзор.

Трети мит

Не можете да пиете по време на хранене. Водата разрежда стомашния сок и ще има проблеми с храносмилането

Това не е нищо повече от доктрина, която неотдавна стана известна. Тя няма съществени оправдания. Напротив, водата, която пием по време на хранене, удължава процеса на дъвчене, омекотява храната и улеснява храносмилателната система. Освен това потреблението на вода оказва помощ да се понижи количеството употребявана храна.

Основната роля в процеса на асимилиране на храната принадлежи на солната киселина, съдържаща се в стомашния сок. Тя се освобождава в отговор на признатата храна, омекотява, задейства ензими, подкрепя образуването на храносмилателни хормони.

Малки промени в концентрацията на солна киселина заради питейната вода не са от главно значение. Освен това водата, за разлика от храната, напуща стомаха доста бързо - тъй че няма защо да се тревожите. Препоръчително е обаче по време на обяда да не се пие ледена вода, тъй като времето на престоя й в стомаха е понижено от 4-5 часа до 20 минути. Това води до обстоятелството, че възприятието на апетит се връща доста бързо и рискът от затлъстяване се усилва. 

В допълнение “ускореното ” храносмилане не носи изгоди за организма. Другата рекомендация е час откакто сте се нахранили, да не пиете вода. Оставете стомаха да се освободи от признатата храна, а не да увеличавате размера му, вследствие на което идващият път ще ядете повече. 

Четвърти мит

Сутринта би трябвало да пиете чаша вода на празен корем, само че не и през нощта

Можем да се съгласим с първата част на изказванието - сутринта в действителност е потребно да се пие чаша вода на празен корем. Той оказва помощ да се задейства нервната система, усъвършенства нашето богатство. Най-добрият резултат от утринната чаша вода е, когато добавите в нея парче лимон. Препоръчително е да го сложите в чаша вода вечер, след което, когато се разсъните, ще получите чудесна витаминна течност.

Но възбраната да се пие вода през нощта е доста условна. Смята се, че това може да аргументи отичане на лицето заран. Въпреки това, в случай че бъбреците работят добре, това е малко евентуално. Всъщност, напоследък лекарите от ден на ден стигат до заключението, че е желателно да се пие вода на дребни порции и отмерено през целия ден. След като сте събудили, пийте вода с лимон на празен корем, преди закуска изпийте чаша билков чай или запарка. Не забравяйте да пиете преди обяд. Сутрин и следобяд изпийте няколко чаши билков чай, сок или вода.

В горещия сезон, когато загубата на течности и жаждата се усилват, би трябвало да пиете повече. В тези случаи е по-добре да се пие чаша вода не по едно и също време, а последователно, като се одобряват 1-2 глътки на къси шпации. Ако вършиме нещо, сложете чашата вода към себе си и отпивайте от време на време на дребни глътки. Такъв режим на пиянство е доста потребен за бъбреците и уретерите.

Пети мит

Пиенето по време на спорт е нездравословно. Това усилва натоварването на тялото и предотвратява загубата на тегло

Не е по този начин. Всеки знае, че, в случай че се потите добре по време на подготовка и по-късно не пиете вода за известно време, тежестта ви ще намалее, само че си коства да се пие вода, защото килограмите се връщат в първичното си положение бързо.

Факт е, че клетките, в това число мастните кафези, са отчасти формирани от вода. По време на тренировката те я губят, тъй че ни се коства, че сме изгубили тегло. Но броят на мастните кафези не понижава, а след известно време те се възвръщат в цялостния си размер. Ето за какво, да тествате тялото си с дехидратация, до момента в който спортувате, не е добре. Губите тегло от това единствено илюзорно. За да се отървете от мазнините, би трябвало да измененията естеството на храненето, да изберете друга подготовка. 

И въпреки всичко, можете да пиете вода. Натоварването върху тялото не се усилва. Напротив, по време на подготовка телесната температура се покачва, усилва се изпотяването, вследствие на което размерът на циркулиращата кръв понижава, а вискозитетът й се усилва. И тук тя е покрай намалено налягане или тромбемболизъм. Консумацията на вода оказва помощ да се предотврати това.

Ако вашата подготовка е интензивна, лекарите предлагат следния режим на пиянство. 1,5-2 часа преди заниманието изпийте чаша вода. Друга половин чаша се прибавят 10-15 минути преди подготовка. По време на подготовка би трябвало да пиете по 100-150 мл на всеки 15 минути. В същото време не е належащо да се насилвате. След подготовка изпийте 150-200 мл на всеки 15 минути, до цялостното възобновяване на изгубената течност.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: здраве диетолог учен вода пиене
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР