Чушките бюрек са истинска класика в българската национална кухня. Няма

...
Чушките бюрек са истинска класика в българската национална кухня. Няма
Коментари Харесай

Как се правят чушки бюрек - наръчник за новаци

Чушките бюрек са същинска класика в българската национална кухня. Няма несъмнено време, в което можете да си ги похапвате - можете да вършиме това както на обяд, по този начин и вечерно време. Като вземем поради и по този начин познатата на всички ни изобилна британска закуска, бихме си споделили, че нищо не ни пречи да ги хапваме и на закуска, без значение в коя част на света се намираме.

Онова, което е особено за обичаните на българите чушки бюрек е, че са най-вкусни със сезонни чушки. А сещате ли се по кое време ароматът на прясно изпечени червени чушки стартира да се усеща във въздуха? Именно лятно и есенно време, което естествено в другите страни може да варира като месеци, само че ароматът на всички места е несравним.

Да си приготвите чушки бюрек не е по никакъв начин сложна задача, само че както знаем и никой не се ражда теоретичен. В идващите редове ще се опитаме по оптимално най-подробен метод да ви покажем по какъв начин се подготвя тази типично балканска класика, тъй че даже и най-неопитните в кухнята да могат да се оправят.

На първо място е значимо да изпечете чушките. Не е належащо да ги измивате авансово, а единствено усърдно да ги избършете със суха забрадка, с цел да не се навлажняват ненужно.

Чушките могат да бъдат изпечени на скара, във фурната или пък в чушкопек (също класическо българско произведение). Важно е да ги оставите най-малко за 30 минути в плик или в съд с похлупак, тъй че да могат да се задушат и елементарно да се белят. В някои страни за по-лесното белене на чушките (особено в случай че става въпрос за така наречен селски пипер), те се посоляват.

Когато чушките към този момент са поизстинали, можете да се заемете с тяхното обелване. Премахнете дръжките и семето им, което след изпичането им е доста лесна работа. Оставете обелените чушки да се отцеждат в гевгир за най-малко 1-2 часа, тъй като в случай че са влажни, мазнината, в която ще ги пържите след това, бързо ще стартира да пръска на всички места към вас.

Гореописаната процедура може да бъде спестена, в случай че си закупите към този момент изпечени чушки, само че както казахме първоначално, няма нищо по-вкусно от сезонните и преди малко изпечени чушки. Който и вид да изберете, е доста значимо чушките да са добре обелени и отцедени.

 по какъв начин се вършат чушки бюрек

Преминаваме към плънката на чушките бюрек. По класическа рецепта тя се подготвя от разрушени яйца и натрошено сирене (на 8 междинни по мярка чушки ще са нужни 3 разрушени яйца и към 200 г сирене). Не по-малка класика е към тази примес да се добави малко скълцан чесън, нарязан магданоз и черен пипер, само че това е въпрос на вкусови желания.

С по този начин приготвената плънка се пълнят чушките. Пригответе си и 3 обособени купички. В едната изсипете брашно, в другата разбийте 1- 2 яйца, а в третата изсипете галета.

Сгорещете задоволително олио в по-дълбок и необятен тиган и овалвайте всяка напълнена чушка първо в брашно, след това в яйце и най-после в галета. Слагайте чушките да се пържат като деликатно ги обръщате когато придобият златист цвят.

Изваждате готовите чушки от мазнината, нареждате ги върху кухненска хартия, с цел да се отцедят от мазнината и сте подготвени да ги сервирате. Добре е това да се случи още до момента в който са топли, само че като всяко друго вегетарианско ядене, те остават задоволително вкусни, даже и леко поизстинали.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР