Чудесен и лесен аламинут с брюкселско зеле и сос Морней

...
Чудесен и лесен аламинут с брюкселско зеле и сос Морней
Коментари Харесай

Брюкселско зеле с бекон и сос Морней

Чудесен и елементарен аламинут с брюкселско зеле и сос Морней - поглезете околните си още през днешния ден

Необходими Продукти

● брюкселско зеле - 2 ч.ч., разрязано на половина
● бекон - 5 филийки, нарязан
● сол
● черен пипер
● магданоз - за гарнитура или свеж босилек

Сос Морней


● масло - 2 с.л. несолено
● брашно - 2 с.л. универсално
● мляко - 2 ч.ч. пълномаслено или 2%
● грюер - 1, 5 ч.ч. настъргано
● индийско орехче - 1/4 ч.л. прясно смляно
● сол
● черен пипер - на усет

Начин на подготвяне

Тези рецепта със запечено в бекон брюкселскo зеле и сос със сирене Грюер е божествена. Зелчиците са печени до съвършенство с късчета бекон, по-късно се задушават в кремообразен бешамелов сос със сирене Грюер (сос Морней) и най-после се пекат до мехурчета и златисто кафяво.

Използвах същата техника за печене на тези брюкселски кълнове с бекон, която реализира хрупкав външен пласт и мека сърцевина с пикантния мирис на бекон. Не можете да сбъркате!

Подготовката ще ви отнеме не повече от 30 минути. Освен това също има фактор „ уау “, когато сложите на маса вкусната запеканка. Ще видите кафявите късчета брюкселско зеле и малко хрупкав бекон, който се демонстрират през сиренето и бешамела.

И постоянно има нещо вълшебно в сиренето Грюер. Неговата ядливост прибавя толкоз доста усет към бешамела, че просто няма да можете да спрете да желаете още и още!

Но защото по този начин приготвено брюкселското зеле наподобява изтънчено и е съвършена гарнитура за всяка празнична софра.

Есента брюкселското зеле е в сезон и можете да го намерите на всеки пазар. Въпреки това се оферират в магазините през цялата година; тъй че без значение дали е Денят на благодарността или Великден, можете да имате тази изискана гарнитура на масата си за нула време.

Това е доста елементарно ядене и не е нужно да вършиме доста, с цел да го приготвите. Просто отрежете долната част на стъблата и по-късно ги разрежете на половина. Ако имате паднали листа, не се тормозете, можете да ги добавите към тавата и да ги запечете с останалите. Те ще прибавят приятна хрупкава текстура.

Когато купувате брюкселско зеле, потърсете сходни по мярка. Те ще се готвят по-равномерно. Също по този начин по-малките са по-сладки.

Загрейте фурната си до 200 градуса.

Поставете брюкселското зеле с отрязаната страна надолу върху лист за печене; прибавете нарязан бекон. Поръсете със сол и черен пипер.

Поставете листа за печене във фурната и печете за към 20 минути. По средата разбъркайте дружно всичко, с цел да разпределите отмерено мазнината от бекона или сланина;

Сос Морней:

В тиган разтопете масло, прибавете брашно и разбъркайте добре благодарение на бъркалката; започнете последователно да добавяте мляко и смесвайте соса, до момента в който стане равен и плътен;

Изключете котлона и прибавете 1 1/4 чаша сирене Грюер и разбъркайте добре.

Добавете индийско орехче, черен пипер и малко сол или колкото желаете.

Извадете тавата от фурната и прехвърлете брюкселското зеле с бекон във форма за печене;

Изсипете соса върху зелето и бекона, прибавете останалата 1/4 чаша сирене от горната страна и го печете в продължение на 5 минути, до момента в който стане златисто. Поръсете с свеж магданоз или босилек и сервирайте.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР